Annons

Annons

Annons

Annons

Lars Ströman

ledare liberal

Lars Ströman
Lars Ströman: Visst kan ett extraval få bort de politiska låsningarna

Få vill ha det. Men låt oss ändå tänka tanken: Kör ett extraval! Förändringen kan bli större än vad många tror.

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

De två mest realistiska statsministerkandidaterna, Stefan Löfven och Ulf Kristersson.

Bild: TT

Annons

Socialdemokraternas Stefan Löfven och Moderaternas Ulf Kristersson är de två mest realistiska statsministerkandidaterna. Ulf Kristersson har redan fått nej av riksdagen. Av allt att döma får Stefan Löfven ett nej, när omröstningen sker på fredag. Det har skett en seriös förhandling, där Socialdemokraterna gjort betydande eftergifter till de båda mittenpartierna. Men Annie Lööf hoppade av. Och då ville inte heller Jan Björklund vara med.

Annons

Annons

De fyra allianspartierna måste börja föra seriösa resonemang om alternativen.

Efter fjärde försöket att nominera en statsminister blir det extraval.

Då fungerar det inte längre att svara med inövade fraser om att ”vårt mål är en alliansregering”. De fyra allianspartierna måste börja föra seriösa resonemang om alternativen.

En påtaglig irritation mellan de fyra partierna har utvecklats under höstens regeringssonderingar.

Alliansen var frånvarande i valrörelsen. En påtaglig irritation mellan de fyra partierna har utvecklats under höstens regeringssonderingar. Ändå låtsas de att Alliansen är intakt.

Även för Stefan Löfven blir det en ny spelplan vid ett extraval. Han kan inte först säga hur ondskefulla de borgerliga partierna är, för att i nästa mening säga att han vill styra landet tillsammans med dem.

Väljarnas minne är visserligen kort. Men om det blir ett extraval så beror det på att de traditionella konstellationerna inte fungerat. Det tvingar partierna att ändra sina positioner, att föra resonemang om andra regeringsalternativ än dem vi har varit vana vid. Annars kommer de att framstå som idioter.

Den stora risken med ett extraval är apati bland väljarna, att valdeltagandet sjunker.

Annons

Minst två av partierna, Liberalerna och Miljöpartiet, måste dessutom tänka tanken att ett extraval kan leda till att de förlorar sina riksdagsplatser. Även det skulle onekligen rita om den politiska kartan och ge nya förutsättningar för en regeringsbildning.

Den stora risken med ett extraval är apati bland väljarna, att valdeltagandet sjunker. Och det med viss rätt. Partierna har inte hanterat det parlamentariska läget på ett moget sätt.

Annons

Annons

Till toppen av sidan