Annons

Annons

Annons

Sollefteå

Här växer en Sollefteåtapet långsamt fram: "Det här får ta sin tid"

LÄSARTEXT Bilden av en kornhässja växer fram på en fotlapp i Ylvas händer. Hallstabacken tar form i Annas broderi. Ingrid har hittat en vacker dörr från ett sekelskifteshus som blir hennes motiv.

Motiven och bilderna är början till en Sollefteåtapet, ett projekt som skall bli en kavalkad på Sollefteås nutid och dess historia och som blir färdig, när den är färdig.

– Det här får ta sin tid. Det kommer hela tiden nya idéer, nya motiv, nya minnen när vi träffas, säger Ylva Bergstedt Johansson.

En kornhässja växer fram på Ylva Bergstedt Johanssons fotlapp.

Annons

Vi – det är Anna Molin, Barbro Jansson, Veronica Falk Nilsson, Ingrid Eklund, Anneli Nowén och Ylva Bergstedt Johansson. Tillsammans bildar de ”Tapetgruppen”. De träffas en gång i månaden för nya utmaningar, nya idéer och kreativt tänkande.

På bordet ligger ett 50-tal fotlappar, broderigarn i olika färger, några saxar, några böcker för inspiration – och några pepparkakor.

Annons

– Vi har valt fotlappar dels för att de är bra att brodera på och dels för att fotlappar är en del av Sollefteås historia som regementsstad. Fotlappar användes i militärkängor i stället för strumpor, säger Barbro Jansson och tar ett stygn i sitt broderi. Hon har valt sagomotiv i sina bilder, bilder ur Barnen från Frostmofjället och Skogsmulle och hans vänner, alla figurer med Sollefteåanknytning.

Annons

Tapetgeruppen består av Anna Molin, Anneli Nowén, Barbro Jansson, Ingrid Eklund, Ylva Bergstedt Johansson och Veronica Falk Nilsson.

Det var vid en kaffepaus i samband med en utställning som idén föddes. Någon skulle åka till Frankrike för att titta på den berömda Bayeux-tapeten, som skildrar normandernas erövring av England på 1000-talet.

– I Sverige finns till exempel Överhogdalstapeten och Pilgrimstapeten, och varför inte en Sollefteåtapet, säger Anna Molin.

En älvbåt och flottarmonumentet är några av de färdiga motiven.

Och på den vägen är det. Med kvinnligt fokus, med bilder av byggnader, saker och allehanda ting blir bilderna fler och fler.

Kraftverket, Gudlav Bilderskolan, kornhässjan, älvbåtarna, styvmorsviolen, timmerlasset, notdragning, skidåkare – motiven bara väller fram.

Barbro Jansson och Ingrid Eklund i full koncentration.

Annons

När tapeten blir färdig vet ingen. Men bilderna skall få en ram i blått moulinegarn, så är det bestämt.

Annons

– Och jag har en idé om att över alla bilder finns telefonstolpar, kraftledningar och björkar, säger Anna Molin.

Om allt går enligt planerna blir det en utställning den 19 december – 2019!

Margareta Blixt

Näraskribent

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan