Annons

Annons

Annons

Viktigt skapa en skola som stimulerar företagandet – Sollefteå behöver fler unga entreprenörer

Som skolan i Sollefteå kommun ser ut idag utbildas i hög utsträckning elever till att bli anställningsbara och i låg utsträckning till att bli företagare/entreprenörer, skriver debattförfattarna. Bild: Berit Roald/TT

Annons

Det är glädjande att det i år är rekordmånga UF-företagare i Sollefteå. Kommunen har dock ett hårt arbete framför sig för att skapa en skola där företagande och entreprenörskap blir en naturlig del av utbildningen, för alla. En skola där eleverna utbildas till både ett framtida jobb som anställd och som företagare.

Alla elever har olika drömmar och mål om vad de vill göra i sitt framtida arbetsliv. En del drömmer om en anställning inom företag, myndigheter eller i en kommun/region. Andra drömmer om att driva företag eller vara entreprenörer. Som skolan i Sollefteå kommun ser ut idag utbildas i hög utsträckning elever till att bli anställningsbara och i låg utsträckning till att bli företagare/entreprenörer.

Annons

Annons

Sollefteå behöver fler unga entreprenörer som uppmuntras, utbildas och vägleds för att våga ta steget att bli framtidens företagare.

Fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag, som är våra viktigaste motorer för tillväxt. Därför är en satsning på unga entreprenörer och företagande essentiellt redan under skoltiden.

En studie visar även att elever som driver UF-företag tycker att deras generella kompetens ökar i och med UF-företagandet. Samt att företagandet också varit positivt för den allmänna inlärningsförmågan. När elever får möjlighet att vara kreativa och tillägna sig nya kunskaper i ett meningsfullt sammanhang ökar engagemanget, självsäkerheten och motivationen.

Sollefteå behöver fler unga entreprenörer som uppmuntras, utbildas och vägleds för att våga ta steget att bli framtidens företagare.

Joel Ölund och Anton Ångman, Centerpartiet Sollefteå kommun

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan