Annons

Annons

Annons

Ut och städa upp – nu visar vi att plastnedskräpningen är fel

För att uppmärksamma den omfattande nedskräpningen anordnas i dag Håll Sverige Rent-dagen för första gången. Bilder: Daniel Linderberg / Heiko Junge/TT

Annons

I dag uppmärksammas för första gången Håll Sverige Rent-dagen. Och det behövs. Plasten i haven är en av vår tids största miljökatastrofer. Engångsartiklar av plast toppar listorna över det vanligaste skräpet i havet och det mesta kommer från land. Inom ett par årtionden riskerar vi att ha mer plast än fisk i havet.

Trots denna dystra bild finns det anledning att vara hoppfull. För första gången tar många politiker frågan på allvar och föreslår konkreta åtgärder för att stoppa nedskräpningen.

EU-kommissionen har lagt fram förslag om att helt sonika förbjuda vissa engångsartiklar av plast. För andra plastartiklar föreslås krav på att produkten utformas för att minimera nedskräpningen.

Annons

Men när EU:s direktiv nu ska förhandlas är vi rädda att de skarpa förslagen kommer att slipas ner. Det finns ett motstånd inom näringslivet, samtidigt som producenternas ansvar för nedskräpning ifrågasätts.

Annons

Läs också: Plocka upp ditt skräp själv – låt oss arbetslösa söka vettiga jobb i stället

De politiker från Västernorrland som tar plats i riksdagen måste därför arbeta för att skärpa producentansvaret, så att det omfattar alla plastartiklar som blir till skräp.

Regeringen har tillsatt flera utredningar och uppdrag om nedskräpning. Och när det gäller producenternas ansvar är samsynen mellan partierna stor: När vi nyligen frågade Västernorrlands riksdagskandidater uppgav sex av sju svarande att producenterna bör ta ett större ansvar för skräpet som deras förpackningar genererar.

De politiker från Västernorrland som tar plats i riksdagen måste därför arbeta för att skärpa producentansvaret, så att det omfattar alla plastartiklar som blir till skräp, även fimpar.

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Våra politiker har stöd från många som engagerar sig i skräpfrågan. Miljontals människor runtom i världen ger sig i dag ut på World Cleanup Day för att rädda världen från skräp. Här i Sverige arrangerar vi Håll Sverige Rent-dagen och i Västernorrland kommer många att ge sig ut och plocka skräp för att visa att det är fel att skräpa ner.

Nedskräpningen kan och måste stoppas. Men då måste alla aktörer ta sitt ansvar.

Johanna Ragnartz

Vd Håll Sverige Rent

■■ Här kan du enkelt skicka in insändare och debattartiklar

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan