Annons

Annons

Annons

Det är skillnad på nöt och nöt – så välj svenskt kött

"Tydligen missade Engström poängen, nämligen att vi anser att det är skillnad på nöt och nöt", skriver Naturskyddsföreningens i Örnsköldsvik grupp för klimat, energi och biobränsle, genom Per Sundin. Bilder: TT

Annons

Replik på Köttätare och idisslande kor är inte världens värsta miljöbovar publicerad 29 augusti.

Stefan Engström ifrågasätter i en insändare att man genom att minska köttkonsumtionen skulle gynna klimatet. Det tycker Engström är problematiskt. Vi tycker att det är ett problem att Engström med flera vägrar inse fakta.

Annons

Det finns tre områden med stora utsläpp där Sverige har en rejäl möjlighet att agera: jordbruket, trafiken och industrin. I vår insändare menar vi att två av dem kan den enskilda människan påverka. När det gäller utsläppen från jordbruket är det mest effektiva vi kan göra att minska på köttkonsumtionen.

Annons

Orsaken att vi siktar in oss på nötköttet är att av idisslande djur är nöt cirka 90 procent av köttkonsumtionen i Sverige. Men tydligen missade Engström poängen, nämligen att vi anser att det är skillnad på nöt och nöt.

I Sverige är hälften av allt nötkött importerat. Det importerade köttet har större andel soja i fodret. Världens ökande sojaproduktion är liksom palmoljan ett hot mot regnskogarna och därmed klimatet. Det innebär givetvis mer transporter. Det innehåller mer antibiotika. Naturskyddsföreningen vill också bevara svenska betesmarker.

Därför bör vi konsumenter välja det svenska köttet både i affären och på restaurang trots att det ofta är dyrare. Givetvis är ett vegetariskt levnadssätt att föredra för både hälsan och klimatet, men vi valde i vår insändare de lågt hängande frukterna, i detta fall importerat nötkött.

Naturskyddsföreningens i Örnsköldsvik grupp för klimat, energi och biobränsle

genom Per Sundin

Läs mer:

Naturskyddsföreningen: Så här kan vi minska belastningen på klimatet

Annons

Annons

► Så vill politikerna rädda vår planet – skogsbränderna kan göra klimathotet till en het fråga i valet 

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan