Annons

Annons

Annons

PRO: Politiker – efterlev vårdgarantin

De äldre behöver tryggheten av att veta att vården finns, och i tid, skriver Ann-Sofie Ingman Ordförande PRO Ångermanland, som uppmanar politikerna att efterleva vårdgarantin. Bilder: Björn Larsson Ask/TT / Arkiv

Annons

Västernorrland är sämst i landet när det handlar om tillgänglighet till vård. Så kan vi inte ha det. Det är naturligtvis inte rimligt att det ska råda stora skillnader i landet.

Vi som lever i landets norra delar ska inte ha sämre tillgång till vård än de som bor i Stockholm och Skåne. Men så ser det ut i dag. Inför valet uppmanar vi i PRO Ångermanland er politiker – efterlev vårdgarantin.

Vårdgarantin är den lag som anger regler som gäller för svensk sjukvård. I mer än ett kvarts sekel har den varit det främsta styrmedlet inom sektorn. Den innebär att ingen ska behöva vänta mer än 90 dagar på att få en operation.

Lika lång väntetid är fastställd för ett möte med specialistläkare. Tid för kontakt på vård-/hälsocentral ska ske inom en vecka.

Annons

"Vi som lever i landets norra delar ska inte ha sämre tillgång till vård än de som bor i Stockholm och Skåne. Men så ser det ut i dag, skriver Ann-Sofie Ingman, Ordförande PRO Ångermanland. Bild: Fredrik Sanderg/TT

Annons

Svensk sjukvård håller världsklass. Det är vi många som kan vittna om. Det är med andra ord inte innehållet vi vänder oss emot. Det är tillgängligheten. Enligt statistik vid SKL finns ett riksgenomsnitt som talar om att 26 procent får vänta längre än de lagstadgade 90 dagarna. I Västernorrland är siffran hela 39 procent medan Stockholm är nere på 6 procent.

Siffrorna talar sitt tydliga språk. Det är naturligtvis orimligt att nästan varannan i behov av operation i Västernorrland ska vänta mer än 90 dagar.

Svaret på varför det ser ut som det gör brukar vara bristen på vårdpersonal. Vi inser problemet och att arbetet med att rätta till missförhållandena kan ta tid.

Om drygt en vecka går vi till valurnorna. Då är frågor kring vården av högsta prioritet inte minst för oss äldre.

Samtidigt gäller i vården som överallt annars. Det handlar om prioriteringar och översyn av arbetssätt. Givetvis gäller det också för regionens politiker att påverka regering och riksdag om att tillföra de resurser som krävs för att komma till rätta med problemen.

Det virus som hittat sin väg in i systemet och som fått namnet stafettläkare och stafettsjuksköterskor är ett problem i sig. Måste vi inte där börja våga att lyfta frågor om etik och moral?

Om drygt en vecka går vi till valurnorna. Då är frågor kring vården av högsta prioritet inte minst för oss äldre. Med ökad ålder följer ökad risk för sjukdomar.

Vi behöver tryggheten av att veta att vården finns, och i tid.

Vi uppmanar därför er politiker att leva efter lagen – Efterlev vårdgarantin!

Ann-Sofie Ingman

Ordförande PRO Ångermanland

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan