Annons

Annons

Annons

Entreprenör är nya trenden i skolan – kanske dags att även utbilda tuffa anställda

"Låt eleverna lära sig om realiteterna som anställd. Låt kreativiteten flöda hos eleverna när de ska ta reda på hur de ska motverka låga löner, uppsägningar via sms, lojalitetsförklaringar i anställningskontrakten", skriver Mats Hedell, Domsjö.

Bild: TT

Annons

Enligt Entreprenörsskapsforums ”Nationell Rapport 2014” var 8,3 procent av befolkningen något slags företagare.

Propagandan för företagande har varit stark under decennier och har också letat sig in i skolan, där det anordnas ”utbildning” i entreprenörskap. Ungdomarna får skapa ett så kallat UF-företag och hitta en ”affärsidé”. 

Myten om att bli sin egen lyckas smed får en stark plats i ungdomarnas hjärnor, eftersom bland annat Skolverket legitimerar detta. Men i det verkliga livet efter skolan grusas drömmen om att ”lyckas” nästan alltid, då konkurrensen obönhörligt verkar för att slå ut mindre och svagare aktörer.

Om åtta procent är företagare, betyder ju det att en förkrossande majoritet i samhället är anställda.

Annons

Annons

Kvar står en till marken nedslagen människa med stora hål i plånboken och skulder till banken. Propagandan har gjort sitt och verkligheten har slagit igen framtidens lyckliga dörr rätt i näsan på den lurade människan. Konkurserna räknas i många tusental i Sverige, varje år.

Men vänta nu.

Om åtta procent är företagare, betyder ju det att en förkrossande majoritet i samhället är anställda.

Enligt högerns propaganda är dessa människor inte lika mycket värda eftersom de inte ”klarar” att driva företag, eller inte vill.

Anders på Ica, Lasse i omsorgen, Inger på husbygget, Sven på sågverket och alla andra, har alltså misslyckats?

Ändå är det de som håller igång hela vårt samhälle varje år, varje dag, varje timma. Utan deras arbete skulle landet stanna. Omedelbart.

Låt kreativiteten flöda hos eleverna när de ska ta reda på hur de ska motverka låga löner, uppsägningar via sms, lojalitetsförklaringar i anställningskontrakten.

Det är hög tid att uppvärdera de anställda. När såg du senast en arbetare få tala till punkt på tv om sin verklighet och sina problem?

Syns inte – finns inte. Inte förrän vi slutar arbeta. Då blir det ett herrans liv på överheten. När arbetare går ut i strejk och slåss för normala fackliga rättigheter, skriker ”frihetens försvarare” på strejkförbud. Arbetare ska arbeta och hålla käften.

Annons

Så kan vi inte ha det. Börja redan i skolan. Inrätta UA-kurser. UA – Unga Anställda. 

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook 

Annons

Låt eleverna lära sig om realiteterna som anställd. Låt kreativiteten flöda hos eleverna när de ska ta reda på hur de ska motverka låga löner, uppsägningar via sms, lojalitetsförklaringar i anställningskontrakten. Låt dem ta del av de erfarenhetsmässiga kunskaper som finns om att en arbetarklass som är organiserad och agerar i solidaritet med sina klassbröder och systrar, får ett lyckligare och rikare liv ekonomiskt och inte minst mentalt.

Detta ligger också helt i linje med vad Skolverket skriver att: ”stimulera elevernas kreativitet, nyfikenhet och självförtroende samt viljan att pröva och omsätta nya idéer i handling.”

Låt kreativiteten flöda – Inrätta UA-kurser i skolan!

Mats Hedell,

Domsjö

 

Läs också:

► [+] Stor bredd när ungdomar visade upp företag – se alla bilder från mässan i Fjällräven Center

Liberalerna: Konkurser och förluster hotar svensk välfärd – så här slätar vi ut puckelpisten

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan