Annons

Annons

Annons

Naturskyddsföreningen: Så här kan vi minska belastningen på klimatet

Minska ditt flygande och köttätande – det är två saker du kan bidra med för att minska negativ påverkan på miljön, skriver Naturskyddsföreningen i Örnsköldsvik.

Bild: TT

Annons

Angående Så vill politikerna rädda vår planet – skogsbränderna kan göra klimathotet till en het fråga i valet publicerad 2 augusti. [+]

Efter en rekordvarm sommar verkar politikerna i Västernorrland åter börja förstå att klimatförändringarna är på allvar, vilket framgår av intervjuerna i artikeln.

I Sverige berömmer vi oss ofta att vi är ett föredöme för resten av världen med låga koldioxidutsläpp. Detta har vi klarat genom att delvis lägga ner produktion av många konsumtionsvaror, inklusive kött av nöt, svin med mera och i stället importera dessa varor från andra länder.

Annons

Annons

Vad kan vi i Ångermanland då göra för att minska belastningen på klimatet?

■ 1. Minska på flygande. Visst kan man flyga relativt klimatsmart, men då krävs ett, helst svenskt, biobränsle, och något sådant finns inte än. Längre flygresor ska man dock undvika helt och hållet eftersom man då flyger på hög höjd och de ämnen som bildas, kväve- och koldioxid samt vattenånga kommer att finnas kvar mycket längre. Koldioxiden kommer exempelvís inte att ingå i kretsloppet eftersom luftomblandningen med den luft som omger växtligheten är mycket liten.

2. Minska på bussåkning så länge som HVO är baserad på palmoljeprodukten PFAD eller  palmolja. Många tror att de gör en välgärning om de åker buss, men i våra trakter kan det vara tvärtom. Om bussen går på PFAD eller palmoljebaserad HVO har man stor skuld till skövlingen av regnskog idag, framför allt i Sydostasien

3. Minska på bilåkning. Bäst är eldrift, men i den mån ett flytande bränsle används är etanol att föredra. Idag försöker myndigheterna att styra över till eldrift via bonus-malussystemet, men bilhandeln kan verka i motsatt riktning med rabatter för att sälja det man tror kunden vill ha: stora, säkra och törstiga bilar. Förhoppningsvis kommer de som låter sig luras förlora i längden.

Annons

4. Minska på köttätande. Anhängare till svensk boskapsskötsel håller kanske inte med, men om minskningen sker på bekostnad av importen som är största delen av köttkonsumtionen berörs inte den svenska jordbruksnäringen.

Annons

5. Minska på köp av  plastskräp och andra onödiga konsumtionsprylar. Vi tror t.ex. att en stor del av julhandeln består av importvaror från Fjärran Östern som hamnar i soporna efter endast några år av olika anledningar. Kul för barnen med färggranna saker som blinkar och surrar, men kanske inte så kul för samma barn att leva i ett allt varmare klimat efter 2018. 

Naturskyddsföreningen i Örnsköldsvik,

gruppen för klimat, energi och biobränsle

genom Per Sundin

 

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook 

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan