Annons

Annons

Annons

Sommaren på Skule Naturscen 2018

Bildextra: Unik spelning med Carlson och Sjöholm avslutade säsongen på Skule – så var spelningen

Nu är sommaren slut. I alla fall på Skule Naturscen – och vilken värdig avslutning det blev. Efter att Winnerbäck och popgubbarna i GES fyllt upp spelplatsen med partyfolk så avrundades säsongen med något storslaget och finstämt – Helen Sjöholm, Magnus Carlson med Nordiska kammarorkestern i ledning av dirigent Hans Ek.

Text

Bild: Hanna Persson

Annons

Inget ont om konserter som är en del av en längre turné, en fördel är då att de på scenen är samspelta och rutinerade. Men det är svårt att slå ”once in a life time”-upplevelsen. Som när man slänger ihop två av Sveriges absolut främsta sångare på en och samma scen med en fullskalig orkester i ryggen. Utöver detta så slänger man även in ett berg som kuliss. Ni hör ju, upplagt för succé.

Helen Sjöholm startade sin artistbana i hemstaden Sundsvall med mindre spelningar bland annat i krogmiljö. Men en av hennes första större spelningar gjorde hon just på Skule Naturscen och Visfestivalen. Att hon nu kommit tillbaka, ganska precis 30 år senare, i sällskap av Nordiska kammarorkestern och Magnus Carlson känns magiskt – säkert för henne – men också för oss i publiken.

Annons

Spelningen med Helen Sjöholm, Magnus Carlson och Nordiska kammarorkestern var en unik tillställning som fick avrunda säsongen på Skule naturscen.

Bild: Hanna Persson

Annons

En bra bit innan spelningen var större delen av publiken på plats, redo för denna speciella dag. Med en respekt till publiken drog den stora ensemblen igång precis på utsatt tid och snabbt var stämningen i naturrummet god. Till en början väldigt lugnt och mysigt, så där som en riktigt bra söndag kan vara.

De startade med musiken som spelades i Magnus Carlsons pojkrum genom en tolkning av Joy Division. Låten därpå kom från Helens uppväxt – 80-tal och Eurythmics. Utöver sång i toppklass bjuder de två även på sig själva i allra högsta grad. För samtidigt som dagens två huvudpersoner är två av Sveriges största röster så är de båda också ödmjukhetens ansikten. Med strålande humör var de genomgående tydliga med publiken om hur mycket de uppskattade chansen att göra denna spelning.

Mellan låtarna bjöds det på ett och annat skratt.

Bild: Hanna Persson

Efter pausen trappades det upp med lite mer storslagenhet än vad första hälften bjöd på. Två låtar som fastnade extra hos mig var båda från det andra delen av konserten. Magnus gjorde en strålande tolkning av ”Unchained Melody” som han själv beskrev som ”den bästa låten som någonsin skrivits”. Låten finns i flera versioner men är kanske mest känd via The Righteous Brothers och som soundtrack till ”Ghost”. Och jag är nog beredd att hålla med – det kan vara en av de bättre låtar som skrivits genom tiderna. Och denna söndag, med denna man på scenen så kände jag det ännu starkare.

Annons

Annons

Långt innan konsertstart var många redan på plats och när musikerna och artisterna tackades av ställde sig havet upp och öste kärlek över de på scenen.

Bild: Hanna Persson

Och i anslutning till den urladdningen så var det dags för nästa – den kanske obligatoriska låten – ”Gabriellas sång”. Som kanske inte helt otippat blev både mitt favoritnummer och resterande publiken – som verkligen svarade med kärlek efter sista Helens sista ton.

Det finns inget ställe på denna jord där en orkester och dessa två röster passar bättre än i den norrländska och ångermanländska skogen. Efter ett fint samspel mellan artister, orkester, dirigent och publik avslutades Skules säsong på finaste möjliga sätt.

 

Bildextra:

Helen Sjöholm gjorde en av sina absolut första spelningar på Skule - nu återvände hon med nytt sällskap efter 30 år och bjöd på en hel del snack om hennes kärlek till Höga kusten.

Bild: Hanna Persson

Magnus Carlson och Helen Sjöholm bjöd bland annat på Coldplays Fix you.

Bild: Hanna Persson

Många hade tagit sig för att ta del av säsongens sista tillställning vid Skule naturscen.

Bild: Hanna Persson

Magnus Carlson och Helen Sjöholm bjöd på ett strålande samspel.

Bild: Hanna Persson

Annons

Kent Bogren och Irene Bogren hade rest från Ockelbo för att se konserten och passade då på att turista i Höga kusten ”vi beställde biljetterna i vintras och passade på att ta husvagnen med oss och kolla Skuleberget bland annat”, säger Kent Bogren.

Bild: Hanna Persson

Annons

Thomas Driessen, Anne-Mari Eliasson, Karin Eliasson och Ann-Christin Westin Viklund kände sig nöjda under pausen efter den första delen av konserten.

Bild: Hanna Persson

För Sanna Hedlund, Alexander Fahlander och Ewelina Fahlander var spelningen lite speciell då Alexander och Ewelina dagen innan haft sitt bröllop vid Skule naturscen. ”Det här blev som en del av vårt firande”, säger Ewelina Fahlander.

Bild: Hanna Persson

Jan-Olof Stämberg, från Sundsvall var en av de som besökte Skule under söndagen.

Bild: Hanna Persson

Ebba Wigren har varit i Skule mycket som barn, nu när hon är tillbaka har hon med sig Amanda Rosendahl som gjorde sitt första besök.

Bild: Hanna Persson

Bild: Hanna Persson

Nordiska kammarorkestern leddes av dirigent Hans Ek

Bild: Hanna Persson

Nordiska kammarorkestern leddes av dirigenten Hans Ek som även han var på strålande humör.

Bild: Hanna Persson

Annons

Att höra Joy Divison spelas av orkester var något utöver det vanliga.

Bild: Hanna Persson

Magnus Carlson och Helen Sjöholm.

Bild: Hanna Persson

Nordiska kammarorkestern skapade magi tillsammans med Helen Sjöholm och Magnus Carlson.

Bild: Hanna Persson

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan