En av vår tids stora folkhälsoutmaningar är den psykiska ohälsan. Sedan 90-talet har andelen unga som lider av psykisk ohälsa fördubblats och idag är nästan 200 000 barn och unga drabbade. Att så många unga mår dåligt är inte ett individuellt problem - det är ett samhällsproblem som kräver politiska lösningar. Regeringen har de senaste fyra åren fördubblat statens satsningar på psykisk hälsa, men det räcker inte.
Vi Socialdemokrater i Västernorrland vill genomföra ett åtgärdspaket bestående av åtta delar:
■ En överenskommelse mellan Region Västernorrland och kommunerna i länet för en samordnad barn- och ungdomshälsa.
■ Familjecentraler i alla kommuner i Västernorrland.
Annons
■ Screening av barns och ungas psykiska hälsa i skolan.
■ Kortare väntetider till barn- och ungdomspsykiatrin.
Annons
■ Unga som mår dåligt ska snabbt kunna få stöd via mobilen och komma i kontakt och få hjälp av utbildad vårdpersonal.
■ Rätt stöd vid självmordstankar
■ Satsning på psykosocial kompetens vid våra hälsocentraler och ungdomsmottagningar.
■ Utvecklande av ”psykambulans”.

"Även våra ungdomsmottagningar behöver stärkas vad gäller psykosocial kompetens. 'Psykambulans' är en ide som vi vill pröva." skriver debattörerna från Socialdemokraterna. Bild: Arkiv
Det är nödvändigt att vi i både region och kommuner samarbetar för att stödet till barn och ungdomar fungerar. Vi vill att förskola, skola, elevhälsa och första linjens psykiatri samordnar sig för att främja psykisk hälsa bland barn och unga mellan 0 till 24 år.
Ett konkret sätt att utveckla samarbetet är att införa familjecentraler i alla kommuner i Västernorrland. Vi socialdemokrater vill också att de screeningprogram för unga som idag finns ska kompletteras för att på det sättet få bättre verktyg att möta barn och ungas psykiska ohälsa.
Väntetiderna till barn- och ungdomspsykiatrin ska kortas till första besök, utredning och behandling i. Det gör vi med de pengar som tillförs med en socialdemokratiskt ledd regering.
Vi är lika övertygade om att psykisk ohälsa inte är individuellt problem, utan bottnar i samhällsproblem som skapar oro. Detta kan i grunden bara mötas med en politik för jämlikhet.

"Det är nödvändigt att vi i både region och kommuner samarbetar för att stödet till barn och ungdomar fungerar", skriver debattörerna för Socialdemokraterna. Bild: Claudio Bresciani/TT
Annons
Annons
Vi vill också rusta hälso- och vårdcentralerna i att bättre möta psykisk ohälsa som en första nivå, genom att stärka hälso- och vårdcentraler med kompetens inom psykisk hälsa. Även våra ungdomsmottagningar behöver stärkas vad gäller psykosocial kompetens. ”Psykambulans” är en ide som vi vill pröva. Det finns på sina ställen mobila psykiatriska team. Vi tror att detta kan vara en del i att öka tillgängligheten och att möta akuta situationer.
Vi övertygad om att i det arbetet att möta folkhälsoutmaningen med psykisk ohälsa behöver staten, regionen och kommunerna gå hand i hand. Vi är lika övertygade om att psykisk ohälsa inte är individuellt problem, utan bottnar i samhällsproblem som skapar oro. Detta kan i grunden bara mötas med en politik för jämlikhet.
För ett starkare samhälle och ett tryggare Västernorrland.
Glenn Nordlund, kandidat till regionstyrelsens ordförande (S)
Sara Nylund, kandidat regionstyrelsens viceordförande (S)
Sten Ove Danielsson, Ånge (S)
Per Nylén, Örnsköldsvik (S)
Åsa Sjödén, Sollefteå (S)
Jan Sahlén, Kramfors (S)
Peder Björk, Sundsvall (S)
Stefan Dalin, Timrå (S)
Andreas Sjölander, Härnösand (S)
Artikelserien "Köerna i BUP i Västernorrland" hittar du här:
► [+] Barn- och ungdomspsykiatrin i länet har längst köer i Sverige: "Det är otroligt tragiskt"
Annons
Annons
► [+] Köerna i BUP oroar patientföreningar: "Det blir en förlängning av lidandet för ungdomarna"
► [+] BUP-patienter får vänta 14 månader: "Jag tycker inte det är patientsäkert"
► [+] Antalet uteblivna besök ökar stort på BUP – samtidigt som det är rekordsvårt att få en tid