Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Fuskarna i byggbranschen måste stoppas – sunda företag ska bygga framtidens bostäder

Det har varit för lätt att fuska i byggbranschen, skriver Catharina Elmsäter-Svärd och Berndt Jonsson. Nu ska bland annat kontrollen av de personer som får så kallade ID06-korten skärpas. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Annons

Svarta löner. Utländsk arbetskraft som exploateras. Brister i miljö- och säkerhetsregler på arbetsplatserna. Tyvärr ökar fusket i byggbranschen.

Enligt en ny undersökning från Skatteverket instämmer 53 procent av byggföretagen i påståendet ”svarta löner förekommer i vår bransch”. Det ska jämföras med 26 procent 2013. Ett annat illavarslande tecken är Fair Play Byggs årsrapport. Under 2017 ökade antalet anmälningar om oegentligheter med en fjärdedel. Det handlar om mycket grova former av kriminalitet - skattebrott, penningtvätt och brott mot utlänningslagen.

Det ska råda nolltolerans mot fusk i byggbranschen. Därför finns anledning för Sveriges Byggindustrier att vara självkritiska. För att skapa en sundare bransch, och effektivare skattekontroll, har vi utvecklat branschstandarden ID06. Dessvärre har kontrollen av enskilda personer som får identitetskorten varit bristfällig. Det har varit alldeles för lätt att fuska.

Annons

Annons

Sveriges Byggindustrier representerar 3 600 av 97 000 byggföretag i landet. Vi kommer aldrig kunna stoppa allt fusk, men vi ska göra allt vi kan för att stoppa fuskarna. Därför sker nu en omfattande satsning på sund konkurrens. 

■ Alla som har ID06-kort kommer att behöva registrera sig igen och söka om sina kort för att bli godkända enligt det nya ID06-systemet. Byggherrarna, Fastighetsägarna, SABO, Installatörsföretagen. Maskinentreprenörerna, Plåt-och Ventföretagen, Glasbranschföreningen samt Måleriföretagen går samtidigt in som nya delägare i ID06 AB tillsammans med Sveriges Byggindustrier. Det breddande ägande markerar att sund konkurrens är en angelägenhet för hela byggbranschen, både för beställare och leverantörer.

Snedvriden konkurrens till följd av oseriös och kriminell verksamhet drabbar hederliga företagare som följer lagar och regelverk.

■ Vi för diskussioner med Skatteverket i syfte att förbättra reglerna om personalliggare. Sveriges Byggindustrier vill även se anmälningsplikt till Skatteverket för alla som ska utföra arbete i Sverige. Från och med den 1 juli gäller också nya bestämmelser om arbetsgivardeklaration på individnivå.

■ Vi välkomnar fler oannonserade kontroller från Arbetsmiljöverket. Våra medlemsföretag behöver myndigheternas hjälp för att säkerställa att branschens säkerhetskrav efterlevs och att endast behöriga personer verkar på byggarbetsplatserna.

Annons

Snedvriden konkurrens till följd av oseriös och kriminell verksamhet drabbar hederliga företagare som följer lagar och regelverk. Som arbetsgivarorganisation kan vi  heller aldrig acceptera att människor far illa på grund av ett utbrett slarv på till exempel arbetsmiljöområdet.

Annons

Redan inom ett decennium kommer Sverige ha elva miljoner invånare. Den kraftiga befolkningstillväxten kräver hundratusentals nya bostäder, mer väg och järnväg, fler skolor, vårdcentraler och idrottshallar. Det är i grunden goda nyheter för byggbranschen, men det är attraktiva, sunda och säkra företag som ska bygga.

Catharina Elmsäter-Svärd

Vd Sveriges Byggindustrier

Berndt Jonsson

Regionchef, Sveriges Byggindustrier i Södra Norrland

Läs också:

[+] Hon ska locka tjejer till byggbranschen – och öka mångfalden på byggena

Regeringens lagförslag ger inte en sundare byggbransch – riskerar att slå ut de seriösa småföretagen

Trygga löner ska gälla även i byggbranschen

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy