Annons

Annons

Annons

Landsbygdsriksdagen 2018

Oksanen: Kommer partiledarna minnas vad som sades i Fjällräven Center, eller blev det kvar i Örnsköldsvik?

Både Annie Lööf (C) och Jimmie Åkesson (SD) satte fingret på problemet med helgens partiledardebatt i landsbygdsfrågor. Kommer deltagarna att minnas vad man sade i Örnsköldsvik under landsbygsriksdagen, eller gäller devisen ”What happens in Fjällräven Center stays in Fjällräven Center”?

Text

Patrik Oksanen skriver vanligtvis om säkerhetspolitik och försvar för flera av MittMedias centerpartistiska och liberala ledarsidor. Till vardags är Oksanen politisk redaktör på Hudiksvalls Tidning (c).

Annons

Efter att partiledarna fått vifta med ja- och nej-skyltar och det varit överväldigande med gröna JA i en lång rad frågor tog Annie Lööf fram hammaren för att spika fast de andra vid sina löften och förmanade: ”Kom ihåg dom här lapparna nu!”

Då hade Jimmie Åkesson tidigare under den två timmar långa debatten varit inne på samma sak när den urbana normen diskuterades: ”Nu står vi åtta partiledare här och tycker att landsbygden är det viktigaste som finns…och sen åker vi tillbaka till Riksdagen och fattar beslut som flygskatt, bensinskatt och en massa andra saker.”

Det var också en debatt som skiljde sig från ”Agenda-Käbbel”

Partiledarna verkade överlag trivas på Hela Sverige ska Levas debatt som var långt mer dialog och samtal än slagordsbrottning. I eftersnacket gav exempelvis Jonas Sjöstedt (V) betyget en fyra på en femgradig debattskala. Det var också en debatt som skiljde sig från ”Agenda-Käbbel” som Stefan Löfven (S) kallade det genom att hålla sig till ett ämne. Det vann åhörarna på eftersom det fanns mer tid för partiledarna att utveckla frågeställningarna.

Annons

Annons

Inbäddat innehåll

Det var också tydligt att det var en välvillig inställning till landsbygdens frågor som var den rådande linjen. Men när flera partiledare fick möjligheten att lämna landsbygden och snedda över till sina favoritfrågor i svaren tog man snabbt chansen.

Symptomatiskt var det som fick mest riksrapportering efteråt inte en riktig landsbygdsfråga, även om ingången var en videofråga om otrygghet på landsbygden på de ställen där nazister verkar. Det fick Åkesson att attackera Sjöstedt för Ung Vänster och samtidigt tona ned nazisterna. Efter ett gräl med Sjöstedt och skarpa ifrågasättanden från övriga partiledare tog Åkesson till sist tydligt avstånd från nazisterna.

Problemet är att det synsättet lätt förvandlas till ”allmosor” från den ”rika staden” till den ”tärande” landsbygden.

Ideologiskt fanns det en skarp skiljelinje mellan partierna i en landsbygdsfråga, var en del av intäkterna för naturresurserna ska hamna. Centerpartiet vill se en återbäring till regionen för bland annat intäkterna från vattenkraften.

Här fick Annie Lööf medhåll från Jonas Sjöstedt (V) och Gustav Fridolin (MP), men däremot sval, för att inte säga iskall respons från Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M). Dessa argumenterade att skatteintäkterna fortsatt ska gå till staten och sedan fördelas. Problemet är att det synsättet lätt förvandlas till ”allmosor” från den ”rika staden” till den ”tärande” landsbygden.

Annons

Liberalernas partiledare Jan Björklund (L) och Moderaternas Ulf Kristersson (M) under landsbygdsriksdag på Fjällrävens Center i Örnsköldsvik på lördagen. Foto: Erik Mårtensson / TT

Annons

Då missar man att ta till vara landsbygdens egen kraft att producera tillgångar, något som både skulle ge reell utvecklingskraft och förskjuta bilden av landsbygdens betydelse. Tyvärr fick publiken aldrig höra vad Jan Björklund (L) och KD:s partiledarvikarie Magnus Oscarsson hade att säga om saken. Under pressträffen efter debatten passade jag på att fråga Björklund om detta, och han gav det svar jag förväntade. I den här frågan står han närmare Kristersson än Lööf. Det gör att sannolikheten att Lööf får igenom återbäringen till regionerna i en Alliansregering just nu är låg.

Det såldes in på landsbygdsriksdagen som ett sätt att rädda jordbruket.

Under debatten lanserade Gustav Fridolin (MP) ett förslag som borde kunna bli verklighet oavsett regering en bit in på nästa mandatperiod. I debatten föreslog Fridolin en antibiotikaskatt på kött. Det skulle fördyra importerat kött, och kanske även bidra till att Danmark skulle lägga om sin djurproduktion. I alla fall när en av Danmarks viktigaste marknader riskerar att försvinna. Det såldes in på landsbygdsriksdagen som ett sätt att rädda jordbruket. Fridolin fick stöd av Åkesson som också ville komma åt ”fulköttet”. När jag träffade Fridolin före debatten jämförde han det med kemikalieskatten och att det borde vara förenligt med EU:s inre marknad eftersom antibiotikaresistensen är ett prioriterat problem för hela Europa.

Annons

Men frågan som återstår att få besvarad, kommer valrörelsen att handla om landsbygden?

Annie Lööf konstaterade på pressträffen innan hon rusade till tåget mot Stockholm tillsammans med Kristersson, Fridolin och Björklund: ”Det är bra att så många partiledare prioriterar att komma hit, det här visar hur viktigt landsbygden kommer att bli i valet. Och så många som haft en ja-lapp visar också att landsbygden kommer att få en bra politik efter valet.”

Om nu inte ”What happens in Fjällräven Center, stays in Fjällräven Center”.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan