Annons

Annons

Annons

Tillgängligheten ska inte spela roll för lika förutsättningar för välfärd oavsett var du bor i landet

Annons

Ett land i balans. Det är årets tema på Landsbygdsriksdagen som under helgen samlar politiker, aktivister och tjänstemän i Örnsköldsvik. Och med bara månader kvar till valet är det dags för politiker att sätta frågan om att reformera det kommunala utjämningssystemet högt upp på agendan för att hela Sverige ska leva.

Senast det kommunala utjämningssystemet reformerades i grunden var mitten av 90-talet. Sedan dess har det skett stora förändringar i befolkningsstrukturen.  Den kommunala servicen har även blivit mer detaljstyrd av staten, eller genom lag rättighetsbaserad gentemot individen. Det är mycket svårt för en kommun att påverka den egna kommunala ekonomin.

Läs även: S: Höj pensionen för de som varit med och byggt upp landet

Annons

Annons

Idag kommer två tredjedelar av inkomsterna till den kommunala välfärden från den kommunala inkomstskatten. Utöver det finns statsbidrag och ett utjämningssystem som är till för att alla kommuner ska kunna erbjuda sina invånare likvärdig service, oavsett invånarnas inkomstnivåer eller olika stora behov av till exempel äldreomsorg.

Men trots statsbidrag och utjämningssystem, skiljer det hela sex kronor på varje hundralapp i lön mellan den högsta och lägsta kommunalskatten. Det betyder att en polis eller grundskollärare i Dorotea som kommer upp i en lön på 30 000 per månad betalar 1300 kronor mer i skatt per månad än en person med samma lön i Vellinge. Det är så mycket att det inte kan avspegla prioritering av bättre välfärd eller effektivitet i utförande av välfärdstjänster. I själva verket är det till stor del tvärtom - där skatten är lägst är servicen bäst.

TCO vill se en bred skattereform där det lönar sig bättre att utbilda sig och ta ansvar. Ökade krav och behov inom vård, utbildning och omsorg bör inte automatiskt belasta arbetsinkomsterna, särskilt låg- och medelinkomster, utan företrädesvis komma från andra skattebaser genom statsbidrag.

 

Dagens system har ett antal uppenbara brister, exempelvis:

• Den långt gående inkomstutjämningen gör det svårt för kommunen att påverka sina inkomster

• Systemet har så många parametrar och faktorer att det är helt oöverskådligt och oförutsägbart

Annons

• Samtidigt är det uppenbart att vissa stora skillnader   förutsättningar inte fångas in, särskilt förutsättningarna att finansiera vård och omsorg i kommuner med många äldre

Annons

Läs också: Människor är inte handelsvaror som ska slitas ut – hur sjukskrivna behandlas är inte värdigt en välfärdsstat

Inför valet ligger sjukvården liksom skolan i topp bland väljarnas prioriterade frågor. Inte minst är oron stor för att välfärdstjänsternas kvalitet och tillgänglighet skiljer sig stort beroende på var man bor.

Därför anser TCO att skatteutjämningssystemet behöver grundligt reformeras, och att statens ansvar för finansieringen av välfärdstjänsterna behöver öka. Vi behöver säkra välfärdens långsiktiga finansiering och inte minst likvärdigheten i förutsättningar i hela landet.

Som norrbottning vet jag hur stora skillnader det redan är. Som medborgare måste vi kunna lita på att välfärden funkar och håller hög kvalitet, oavsett var i landet vi bor.

Eva Nordmark

Ordförande TCO


■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan