Annons

Annons

Annons

Hockey-VM 2018

Tomas Jonsson vill se dansk succé i VM – men sen slutar han som tränare: "Inte lika roligt längre"

Han har lagt åtta års arbete på det danska landslaget. Nu vill hockeylegendaren Tomas Jonsson avsluta med att ta Danmark långt i VM på hemmaplan – för någon fortsättning blir det inte.
– Jag kanske får bli pensionär. Eller så får jag prova något nytt, säger 58-åringen och skrattar.

Text

Tomas Jonsson efter det danska lagets sista träning före Lettlandsmatchen. Foto: Andreas Hanson

Annons

Tomas Jonsson är en av Sveriges bästa hockeybackar genom tiderna. Spelarkarriären innefattade spel på alla nivåer, han har representerat Modo och Leksand som spelare och Brynäs, Modo och Leksand som tränare, han spelade åtta säsonger i NHL och han kan stolt sälla sig till den exklusiva skaran som vunnit OS-guld, VM-guld och Stanley cup.

Nu är han även på väg att uträtta storverk i Danmark. Han är assisterande tränare till förbundskaptenen Janne Karlsson och tillsammans leder de laget som imponerat under det VM som pågår just nu på hemmaplan i Köpenhamn och Herning.

[+] Vann historisk titel – förlorade en annan: "Lillehammer kostade oss SM-guldet"

Annons

Annons

Danmark har som väntat förlorat mot Kanada och USA, men vunnit mot Tyskland, Norge, Finland och Korea och står nu på tröskeln till kvartsfinal. Om laget vinner tisdagens avgörande match mot Lettland är saken klar.

– Vi har tagit elva poäng men är ändå inte klara för kvartsfinal, det är lite frustrerande. Vi har gjort det bra hittills men vi är absolut inte nöjda, vi vill till kvartsfinal och då måste vi ta poäng mot Lettland, säger Tomas Jonsson till Hockeypuls.

– Vi tycker att vi har ett bra lag. Vi har en riktigt bra målvakt i Frederik Andersen (till vardags i Toronto Maple Leafs) som är en riktig toppmålvakt och vi har en jämn trupp och kan använda många spelare i matcherna, det måste man kunna göra, fortsätter Tomas.

Han ser med glädje hur läktarna varit fullsatta under det danska lagets matcher i Herning, i snitt har det varit omkring 10 600 åskådare per match.

– Inramningen har varit kanon, mycket publik på matcherna och när nationalsången spelas så sjunger de så det känns i hela kroppen. Det är en upplevelse för oss alla, och särskilt för spelarna, säger han.

Tomas Jonsson gjorde ett inhopp i båset för Modo i slutet av säsongen 2016–17. Foto: Pär Olert / Bildbyrån

Dansk hockey är på väg att utvecklas till något stort. Danmark har hållit sig kvar i VM:s A-grupp varje år sedan de tog sig dit 2002, och fler och fler danska spelare tar sig till de stora ligorna.

– När jag började med danska landslaget så hade jag inte en tanke på att VM kunde spelas i Danmark. Hockeyn har blivit mer populär, fler och fler spelare har tagit sig till NHL, KHL och SHL och det har visat att man kan gå långt om man spelar hockey i Danmark. Att vi får hem de här spelarna till landslaget gör ju att vi får ett bra lag och gör bra ifrån oss, och då större intresse för hockeyn hemma och det gör att utvecklingen går åt rätt håll, säger Tomas Jonsson och konstaterar att det danska laget innehåller fem spelare från NHL – förutom målvakten Andersen finns Oliver Bjorkstrand (Columbus), Mikkel Bödker (San Jose), Jannik Hansen (San Jose) och Frans Nielsen (Detroit) i laget, samt flera spelare som spelar i KHL och SHL.

Annons

Annons

Frederik Andersen, målvakt i Toronto Maple Leafs, är en av dansk hockeys största stjärnor. Foto: Petr David Josek/AP/TT

Den fortsatta utvecklingen för dansk ishockey kommer Tomas Jonsson att följa på distans. För efter den här säsongen kommer det inte bli någon fortsättning i landslaget.

– Mitt kontrakt går ut, och det blir nog inget mer. Det känns som att det är dags att gå vidare nu. Åtta år är lång tid och allt har ett slut. Någonstans måste man ta ett beslut, säger han.

Har du meddelat det danska förbundet det?

– Nej, men det är inte så mycket dramatik i det här. Mitt kontrakt går ut och jag har varit här länge, så det är inga konstigheter.

Tomas Jonsson bor sedan tidigare i Sundborn utanför Falun, och det har fungerat bra att kombinera med jobbet som förbundskapten, säger han. Men vad han ska göra härnäst, när han slutar i det danska landslaget, det har han inte bestämt.

– Det får jag ta en funderare på.

Har du jobbat inom någon annan bransch tidigare?

– Nej, ingenting annat. Så jag får se, jag kanske får bli pensionär. Eller så får jag prova något nytt, säger 58-årige Tomas Jonsson med ett skratt.

Han gjorde ett gästspel inom svensk klubblagshockey i februari 2017, när han tillsammans med Pelle Bäckman tog över Modo. Men det gav ingen mersmak.

– Jag har ju varit borta från det i åtta år, jag har inte varit i den dagliga verksamheten i en klubb. Det krävs att man ska leva mitt i det. Jag har ju hållit på med hockeyn hela mitt liv, och det känns inte lika roligt längre.

Annons

Han hoppas givetvis avsluta snyggt – och vad vore bättre än att Danmark skräller sig till semifinal och kanske till och med tar landets första VM-medalj inför hemmafansen?

Annons

– Vi har ett bra lag och en väldigt bra målvakt, det kan räcka långt. Vi har gått till kvartsfinal två gånger tidigare (2010 och 2016), så det är klart att vi vill gå ett steg längre. Men först ska vi se till att gå till kvartsfinal, och då måste vi ta poäng mot Lettland.

Det kan bli en kvartsfinal mot Sverige i Köpenhamn?

– Varför inte, det vore roligt. Och i slutspel är allt möjligt.

Andreas Hanson och Jennifer Engström bevakar VM på plats i Danmark.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan