Annons

Annons

Annons

Härnösand

Efter övergreppen på förra årets festivaler – nu ska sommarens evenemang bli tryggare

Bara på Härnösands stadsfest anmäldes tre våldtäkter och 19 sexuella ofredanden förra året. Nu vill polisen, länsstyrelsen, Härnösands kommun och arrangörerna göra att alla festivalbesökare känner sig trygga och välkomna till sommarens event.

Text

Från förra årets upplaga av Härnösands stadsfest.

Bild: Mats Olsson

Annons

Under fredagen ska personal inom de olika verksamheterna samlas i Härnösand och ta kontakt med de olika eventen som kommer äga rum i länet i sommar. Målgruppen är arrangörer, poliser, räddningstjänst, ordningsvakter och personal som kommer i kontakt med ungdomar i sin dagliga verksamhet.

Polisen Andreas Dahlbom är med och arrangerar träffen.

– Erfarenheter från tidigare somrar där unga flickor blivit utsatt för sexuella ofredanden och övergrepp i samband med besök på festivaler i länet är en anledning till att vi nu samlar oss och tillsammans tittar på hur vi kan förebygga att dessa brott begås, säger han i ett pressmeddelande.

Annons

Annons

För Plus-kunder: Nya chocksiffrorna: Tre våldtäkter och 19 sexuella ofredanden anmälda efter stadsfesten

Förra året anmäldes det mängder med sexualbrott på olika festivaler runt om i landet – och Västernorrland var inget undantag.

Under Härnösands stadsfest, som bara pågick i två dagar, anmäldes tre våldtäkter och 19 sexuella ofredanden. Även under Sensommar i Sundsvall anmäldes sexuella ofredanden.

Förhoppningen med mötet under fredagen är att hitta sätt att förebygga att festivalbesökare blir utsatta för brott, till exempel sexuella övergrepp.

– Vi har tittat på Stockholms metod "Trygga säkra evenemang", som Länsstyrelsen Stockholm tillsammans med Polismyndigheten, RFSU och Svensk Live startade i fjol. Vi har valt att arbeta efter den metoden då den är en beprövad samverkansmodell som är framtagen av Brottsförebyggande rådet. Vi hoppas på att det här ger det utfall vi vill att besökarna ska känna att de får med sig en rolig upplevelse av besöket, säger Ulrika Viklund, länsstyrelsen, som är initiativtagare till samarbetet. 

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan