Annons

Annons

Annons

Annons

De kommer hit och tar våra jobb – är det budskapet statsministern och S vill stå för?

Ställer Socialdemokraterna upp på det budskap som finns i Stefan Löfvens inlägg på Facebook? Det undrar insändarskribenten som menar att texten för tanken till främlingsfientlighet. Bild: Stefan Löfvens Facebooksida

Annons

Nästan alla jag träffat som är aktiva inom politiken gör det för att de vill väl. Detta är sant över blockgränser, från den med lite inflytande till den med mycket. Detta gäller också de socialdemokrater jag känner. Därför måste jag ställa frågan, tycker ni det här?

"Det är orimligt att det kommer tusentals personer till Sverige varje år för att göra jobb som arbetslösa i Sverige kan utföra"

Det är budskapet på en bild från Stefan Löfvens Facebook-sida. Det är ingen olyckshändelse utan det budskap man vill föra fram.

Erik Nises, pressekreterare kommenterar bilden med att det är bra med tydlig kommunikation, Resumé 2018-04-11. Det går heller inte att säga att det tagits ur sitt sammanhang, det är formulerat av statsministern, paketerat och producerat av hans kommunikatörer och slutligen publicerat i deras egna kanaler. Om det tagits ur sitt sammanhang så är det för att man valt att göra det, detta var vad man ville nå ut med, detta var budskapet.

Annons

Annons

Med det som bakgrund kan jag ha förståelse för att Löfven försöker vinna de främlingsfientliga rösterna men ställer ni verkligen upp på det här?

Det är fullt förståeligt att man under ett valår försöker locka än den ena falangen, än den andra. Att vinna är viktigt för alla partier. Med det som bakgrund kan jag ha förståelse för att Löfven försöker vinna de främlingsfientliga rösterna men ställer ni verkligen upp på det här?

"De kommer hit och tar våra jobb" är som bekant inte ny retorik och jag behöver inte skriva någon på näsan. Även socialdemokrater är förstås medvetna om dess historia och innebörd. Jag har personligen aldrig hör en socialdemokrat säga något i den här linjen, man har i stället alltid pratat om solidaritet när frågan lyfts.

Statsministern vet vilka han attraherar med dessa ord och det kan vara så att det är taktiskt riktigt inför valet. Min fråga är därmed riktad till alla socialdemokrater som inte har någon makt att vinna, ni som ställer upp på grundvärderingarna och röstar men som inte för den sakens skull kommer få någon maktposition efter valet, var det här vad ni ville ha sagt? 

Om det skulle vara så att linjen "de kommer hit och tar våra jobb" är att gå över gränsen också för dig så borde du agera.

Annons

Magnus Bråth

 

Läs också: Susanne Sjöstedt (S): Löfven måste lägga ner den där jäkla SD-retoriken

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Annons

Annons

Till toppen av sidan