Annons

Annons

Annons

Annons

Rätten att bestämma över sitt eget liv – ska inte den gälla för alla?

Protester mot förändringar i LSS. DHR Västernorrlands distrikt är även de kritiska till indragningar i Lagen om Stöd och Service.

Bild: TT

Annons

LSS, Lagen om Stöd och Service, tillkom år 1994. Detta blev då en rättighetslag som skulle göra att personer med funktionsnedsättningar skulle få möjligheten att bestämma över sina egna liv. Äntligen kunde personer med behov av assistans styra sina egna liv då de själva kunde bestämma när hjälpen behövdes, vad de behövde ha hjälp med samt vilka som skulle utföra dessa handlingar. Lagen som instiftades då skulle komma att höja livskvalitén för många.

Annons

Annons

Nu 2018 är denna reform hotad. Inom alla typer av media hörs det om personer som fått eller riskerar att få sina assistanstimmar indragna på grund av försäkringskassans alltför snäva tolkningar och med hjälp av bland annat en gammal dom från år 2012 från Högsta förvaltningsdomstolen, som plockats fram.

Hur kan att andas eller få i sig föda lite annorlunda inte vara ett grundläggande behov ...

Hur kan att andas eller få i sig föda lite annorlunda inte vara ett grundläggande behov, som denna dom hävdar, är för oss obegripligt. Lika förskräckligt är skrivningarna om att de som inte bedöms behöva 20 timmar eller mer per vecka för att äta, klä på sig, gå på toaletten och duscha, ska få indragen personlig assistans. 

Obegripligt är även för oss de förslag som kommit fram från LSS-utredningen att barn under tolv år och alla över 80 år inte ska få personlig assistans. Det betyder att barn som behöver stöd och hjälp inte får det de behöver. Något som i det långa loppet kan leda till utanförskap för dessa barn.

De med funktionshinder som närmar sig 80-strecket blir hänvisade till ett stillasittande liv på ett boende i bästa fall.

DHR Västernorrlands distrikt

genom Tommy Tjernström, ordförande

Annons


Läs också: S: "Inga beslut om att begränsa eller dra in LSS – alla som har rätt till assistans ska få det"

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Annons

Annons

Till toppen av sidan