Annons

Annons

Annons

Kulturhusutredningen i Örnsköldsvik

Kulturhus vid arenan – en alldeles strålande idé

"Vilken Ö-viksbo vill egentligen satsa så mycket på produktion och drift av ett nytt hus när det finns så fina alternativ till så mycket lägre pris i kommunen?", skriver signaturen Olle Boman.

Bild: Ulf Häggqvist

Annons

Angående insändaren Arkitekterna: Gör hockeytemplet till ett kulturpalats i Örnsköldsvik – så här kan det se ut publicerad 16 mars.

Det är en alldeles strålande idé som Per Eddie Bjuggstam och Kjell E Mattsson presenterade i sin insändare. Den blir inte sämre av att nästan exakt samma upplägg presenterades i samband med förundersökningen inför arenabygget. Idén som utarbetades då, byggde just på att skapa lokaler för kulturell verksamhet, något som efterlysts länge i Ö-vik. NCC, som var delaktiga i utformningen, hade precis avslutat en omfattande ombyggnad av operan i Umeå och hade fått värdefull kunskap om tänkbara upplägg som tillsammans med våra egna idéer kunde uppfylla detta behov.

Annons

Annons

I skissen beskrevs hur ytorna i arenan skulle användas till i första hand ishockey, men att lokalerna även skulle nyttjas för stora arrangemang, som Melodifestivalen och större artistframträdanden. I den vevan anlitades EMA-Telstar, som med hjälp av förre Folkparkschefen Mats Abrahamsson förutspådde möjligheten för åtta till tio stora arrangemang per år. Den delen har nu utvecklats med framgång.

Bild: Robbin Norgren/Arkiv/Arkivision AB/Per Eddies Ideer AB

Den stora grundytan skulle också kunna utnyttjas via avgränsningar med stålställningar i taket och nedhängande tunga draperier som skulle ge möjlighet att skapa mindre lokaler lämpliga för 200–1 500 personer. Nödvändiga ljud- och ljusförändringar fanns naturligtvis med i det upplägget. Planeringen innebar också ytor för mindre och intimare arrangemang samt den av Sture Näslund lanserade idén om ett Hockey Hall of Fame som dragplåster – inte bara för kommuninnevånarna utan även för turistnäringen.

I arenans entré har det faktiskt installerats ett unikt elektroniskt system som vid den tiden bara fanns på två ställen i Europa och därför är attraktivt för även internationellt kända konstnärer. Förutsättningarna att skapa en tilltalande entré finns således redan installerade inför en ny utveckling av nyttjandet av lokalerna.

Annons

Läget är ju också tillräckligt centralt för att tilltala de flesta.

Annons

Idén om att samordna kulturens behov med ishockeyns har alltså funnits tidigt och är helt rimlig och genomförbar. De idéer som framförs av Bjuggstam och Mattsson är ett utmärkt alternativ som underlag för utveckling.

Definitivt bör alternativet Fjällräven center utifrån alla befintliga behov ses som intressant i sammanhanget och finnas med som ett redan väl utrett förslag vid beslutet om ett kulturhus. Läget är ju också tillräckligt centralt för att tilltala de flesta. Inför arenabygget fanns farhågor för trafikproblem i samband med matcher. Dessa har visat sig helt obefogade.

Och vilken Ö-viksbo – även från finkulturens förespråkare – vill egentligen satsa så mycket på produktion och drift av ett nytt hus när det finns så fina alternativ till så mycket lägre pris i kommunen?

Olle Boman,

privatpraktiserande tänkare

 

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan