Annons

Annons

Annons

Annons

Oksanen om UD-mejlen: Några klargöranden

Några har kanske noterat att mitt namn förekommit i viss nyhetsrapportering senaste veckan efter att min mejlväxling begärts ut från UD. Så småningom hamnade korrespondensen hos riksdagsledamoten Hanif Bali (M).

Detta är en ledartext av Patrik Oksanen, som skriver om säkerhets- och försvarspolitik för flera av MittMedia-koncernens liberala och centerpartistiska ledarsidor. Oksanen är till vardags politisk redaktör för Hudiksvalls Tidning (c).

Annons

Egentligen har jag inte så mycket mer att säga än det som jag sade till DN i fredags:

”Jag kan bara notera händelsekedjan, men lämnar analysen och bedömningen till andra. Däremot är det en bra påminnelse för oss alla inför valrörelsen att vara vaksamma och stanna upp och tänka ett varv extra.”

Men några förtydliganden är på sin plats. En del spekulerar i att det faktum att Nyheter Idags redaktionschef Pelle Zackrisson jobbat på MittMedia kan göra att han kan ha hört talas om intervjun därifrån. Låt mig då konstatera att det är omöjligt. Jag pratade inte om intervjun med någon under den aktuella tidsperioden.

Det har också antytts att jag tar beställningsjobb från UD. Då förstår man inte hur journalistik fungerar i en demokrati, till skillnad från en auktoritär stat.

Annons

Erbjudandet om att delta, lyssna, prata, intervjua, träffa folk eller renodlade grävtips kommer varje vecka i min inkorg från många olika aktörer. Från förtroendevalda med olika politiska färg, intresseorganisationer, tankesmedjor, företag, myndigheter, lobbyfirmor och privatpersoner.

Annons

Däremot är det jag som självständigt väljer vad jag är intresserad av, jag styr villkoren och jag avgör vinkel och innehåll om något sedan publiceras. Det är normal journalistik i en demokrati.

Jag prioriterar också att i så stor utsträckning som möjligt ha egna källor och uppgifter istället för att förlita mig på att bilda en åsikt efter vad någon annan skrivit. För mig var det därför självklart av intresse att få träffa människorättskämpar som tvingats i exil efter den olagliga annekteringen av Krim.

Dessutom kan det noteras att jag kritiserade hårt UD:s chef Margot Wallström (S) den 14/2 under rubriken ”Wallströms uttalande skadar svensk säkerhet”. För att inte tala om i september i fjol när jag skrev ”Wallströms kärnvapendröm för Sverige mot säkerhetspolitisk atomvinter”.

I en auktoritär stat hade sådana texter fått konsekvenser.

I en auktoritär stat hade sådana texter fått konsekvenser. Både UD, under Wallström, och jag klarar av att ha en professionell relation med respekt för varandras roller, precis som det ska fungera i en demokrati.

Annons

Annons

Journalisten, oavsett om det är en ledarskribent eller en nyhetsjournalist, granskar och ifrågasätter politiker när den finner det relevant; utan rädsla för repressalier, förföljelser, eller misstänkliggörande.

När Hanif Bali (m) ringde i förra veckan för att be om ursäkt för händelsen på Twitter tackade jag för samtalet och sade att jag uppskattade att han ringde. Jag ser också fram emot att ta en kopp kaffe i lugn och ro med riksdagsledamoten när dammet lagt sig.

Den senaste veckan har varit en viktig påminnelse för oss alla om att det krävs vaksamhet och kyla under ett valår.

Annons

Annons

Till toppen av sidan