Annons

Annons

Annons

Annons

Härnösand

Fick sitta kvar två dagar extra i häktet – på grund av bombhot och snöoväder

Personen satt frihetsberövad och skulle samma dag släppas på fri fot.
Men ett bombhot och ett snöoväder ledde till att frisläppandet dröjde och klienten fick vänta – i två dygn.
Det framgår av en utredning som Kriminalvården har gjort.

Text: 

Bild: Jan Olby

Annons

Klienten hade tidigare dömts till skyddstillsyn och blev i slutet av januari omhändertagen efter att man under längre period försökt nå personen. Enligt planen skulle personen sedan släppas från häktet i Saltvik samma dag efter ett samtal med sin frivårdsinspektör – men det blev inte riktigt som man tänkt sig.

Samma dag i januari mottog polisen ett bombhot som riktades mot bland annat Kriminalvården i Sundsvall. Man beslutade därför att samtliga besökare skulle lämna frivårdens lokaler och att inga besökare skulle släppas in. Även personalen lämnade lokalerna.

Annons

Annons

Den handläggare på Frivården i Sundsvall som skulle registrera beslutet gick inte att nå på grund av hotet och personen fick därför stanna kvar i häktet.

Dagen efter fortsatte problemen då en kraftig snöstorm drog in över Västernorrland med kraftig drivbildning, snörök och upp till 60 centimeter snö till följd.

Personalen blev då insnöad och kunde inte ta sig till arbetet – återigen missade de därför mejlet om beslutet. Rutinen hos frivården är nämligen att handläggarna på kontoret måste registrera och expediera besluten innan de kan genomföras i praktiken.

Först på fredagen, två dygn senare, släpptes klienten på fri fot – då personalen lyckats ta sig till jobbet och kunde läsa mejlet om det hävda omhändertagandebeslutet.

Kriminalvårdens internutredare skriver att rutinen "får ses som ofullständig och sårbar". Utredaren föreslår nu en översyn av rutinerna.

Annons

Annons

Till toppen av sidan