Annons

Annons

Annons

Vi kräver svar om sjukförsäkringen – rättvisa och ekonomisk trygghet är en självklarhet

"Hur klokt är det att avbryta rehabiliteringen av en lärare, en undersköterska, eller en elektriker som med rätt stöd och insatser skulle kunna återgå till sitt yrke i stället för att tvingas lämna det?" Det undrar skribenterna av detta debattinlägg.

Bild: TT

Annons

Många av oss känner en eller flera par personer som upplever att den allmänna sjukförsäkringen inte fungerar, att Försäkringskassan agerar omänskligt och att den ekonomiska tryggheten är hotad. Många av dem, ofta är de våra fackliga medlemmar, har alltid röstat på Socialdemokraterna, men nu tvekar man. Orsaken är just den dåligt fungerande sjukförsäkringen, en rimlig rättighet som alltför många sjuka nu går miste om. Sant är att den socialdemokratiskt ledda regeringen precis som man lovat, höjt taket i försäkringen och tagit bort den så kallade stupstocken i försäkringen. Att sedan de borgerliga, inklusive Sverigedemokraterna vill återinföra den visar tydligt hur alternativen ser ut och att de inget förstått.

Annons

Men andra stupstockar finns kvar, som regeln att den som varit sjukskriven i mer än 180 dagar måste pröva sin kvarstående arbetsförmåga mot hela arbetsmarknaden, även om man har en fast anställning och borde kunna komma tillbaka med rätt rehabilitering.

Annons

Vi bejakar arbetslinjen men kräver också att det finns stöd för rehabilitering och vårdinsatser, oavsett diagnos och sjukdom. Hur klokt är det att avbryta rehabiliteringen av en lärare, en undersköterska, eller en elektriker som med rätt stöd och insatser skulle kunna återgå till sitt yrke i stället för att tvingas lämna det? Hur rimligt är det att en enskild ska kastas ut i ekonomisk otrygghet på grund av för långa väntetider i vården? Inte rimligt alls.

Läs också: Min sjukdom är ingenting mot kampen med oärliga handläggare

Alla som kan jobba ska jobba, men den som är sjuk ska få vård, rehabilitering och ha ekonomisk trygghet under tiden.

Vi vet och inser att ibland är kanske den enda lösningen att byta arbetsuppgifter och arbetsplats, men inte som en förstahandsåtgärd. Vi kan inte ha ett samhälle där olika myndigheters tillkortakommande drabbar den enskilde. Försäkringskassans och Arbetsförmedlingens uppdrag måste samverka för att vi ska upprätthålla arbetslinjen och behandla människor på ett klokt, humant och rättssäkert sätt. Samtidigt får en sjukförsäkring aldrig bli ett alternativ till en god arbetsmiljö för Sveriges löntagare. Alla som kan jobba ska jobba, men den som är sjuk ska få vård, rehabilitering och ha ekonomisk trygghet under tiden.

Annons

Annons

Regeringen har insett problemet, men nu behöver man agera. Ansvarig minister Annika Strandhäll har tillsatt en utredning, där färre ska falla mellan stolarna, fler ska kunna få sjukersättning (förtidspension) och tillämpningen av de tidsgränser och regler kring begreppet arbetsförmåga som nu ställer till det för så många ska ses över.

Problemet är att i väntan på utredningen riskerar fler att ställas på bar backe.

Problemet är att i väntan på utredningen riskerar fler att ställas på bar backe.

Därför behövs besked nu. Vilken sjukförsäkring menar Socialdemokraterna att vi ska ha i välfärdslandet Sverige? Vi vet vad vi anser och det kommer vi att slåss för i den kommande valrörelsen. Vi förväntar oss att en samlad arbetarrörelse gör gemensam sak för att utveckla den svenska modellen där en rättvis och trygg sjukförsäkring är självklar. 

Jim Sundelin, Svenska Byggnadsarbetareförbundet Mellannorrland

Agneta Tiger, SEKO Mellannorrland

Cathrine Edström, Kommunal Mellersta Norrland

Ingemar Nilsson, riksdagsledamot (S) Västernorrland

 

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

För Plus-kunder: När förtroendet för välfärden kraschar: "Jag har i min fantasi tänkt att när något händer mig så har jag ett skyddsnät"

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan