Annons

Annons

Annons

Annons

Härnösand

Fånge på Saltvik vill bli fotad i bar överkropp – tävlar med sonen om vem som har mest magrutor

En fånge på Saltviksanstalten vill bli fotograferad i bar överkropp – då han och sonen tävlar om vem som har mest magrutor. Efter att ha blivit nekad har nu fången anmält anstalten till justitieombudsmannen (JO) då han inte fått något skriftligt beslut som han kan överklaga.

Bild: Jan Olby

Annons

I sin anmälan skriver mannen att han har ansökt om att få ett fotografi taget på sin bara överkropp. Han skriver att han vill skicka bilden till sin son – då de har en tävling om vem som har mest magrutor. Han skriver också att träning är en stor del av hans och sonens liv och att sonen är orolig för honom.

Men när han bett om detta har han blivit nekad. Han har då bett om ett skriftlig beslut, vilket han inte heller fått. Han anser att det bryter mot förvaltningslagen att inte få ett skriftligt beslut som han kan överklaga och därför har han anmält anstalten och den enskilda kriminalvårdaren som nekat honom till JO.

Annons

Annons

I sitt yttrande i anmälan skriver Saltviksanstalten till JO att fotografering utan kläder tillhandahålls enbart på anstalten om det behövs för att ta kort på ärr eller skador och inte för de intagnas privata syften. De anser också att beslutet att inte fotografera fången i bar överkropp inte är ett beslut som går att överklaga enligt fängelselagen.

Annons

Annons

Till toppen av sidan