Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Regeringens lagförslag ger inte en sundare byggbransch – riskerar att slå ut de seriösa småföretagen

"Regeringen vill alltså att alla seriösa företag ska betala för de oseriösa, eller de som av något skäl inte lyckas gå med vinst. I stället för att få lön från statlig lönegaranti kan notan nu komma att skickas till ett annat byggföretag", skriver Berndt Jonsson, regionchef, Sveriges Byggindustrier i Södra Norrland.

Bild: TT

Annons

Den socialdemokratiska regeringen har nu ett nytt lagförslag som innebär ännu en börda för de svenska småföretagen. Ett förslag som innebär att seriösa byggföretag här i Västernorrland riskerar att slås ut samtidigt som byggkostnaderna ökar.

Bakgrunden till regeringens förslag är ett EU-direktiv från 2014 om utstationering som ska skydda utstationerade arbetare. Syftet är alltså i grunden gott. Dessvärre valde regeringen ännu en gång att lägga ett förslag som innebär en kraftig överimplementering av EU:s direktiv. Ett förslag som dessutom undergräver den svenska modellen där fack och arbetsgivare kommer överens om arbetsmarknadens villkor.

Vad innebär då regeringens förslag? Jo, sju dagar efter att en arbetstagare hos en underentreprenör har påtalat utebliven lön ska i stället den som är entreprenörens uppdragsgivare betala ut pengarna. Detta oavsett om skälet till att man inte fått ut lönen är ekonomiska svårigheter beroende på brister hos beställare eller oseriositet.

Annons

Annons

Regeringen vill alltså att alla seriösa företag ska betala för de oseriösa, eller de som av något skäl inte lyckas gå med vinst. I stället för att få lön från statlig lönegaranti kan notan nu komma att skickas till ett annat byggföretag.

Regeringen vill alltså att alla seriösa företag ska betala för de oseriösa, eller de som av något skäl inte lyckas gå med vinst.

Läs också: De bor i husvagn året runt: "Man kan inte bo bättre"

Det här betyder att etablerade aktörer gynnas på bekostnad av nystartade eller växande småföretag som inte är så kända på den svenska byggmarknaden. Det innebär också att alla uppdragsgivare måste ta höjd för den risk det innebär att anlita en underentreprenör och få oförutsedda lönefordringar. I slutändan är det du som läser den här tidningen som får betala i form av dyrare bostäder.

När regeringen presenterade sitt lagförslag använder de gärna ord som ”ordning och reda” och ”sund byggbransch”. Det låter väldigt bra. En sund byggbransch är ett av våra högst prioriterade mål. Därför har vi också varit med om att driva igenom reglerna om personalliggare, lagregler om arbetsgivardeklaration på individnivå och anmälningsplikt när man ska utföra arbete i Sverige.

Annons

Tyvärr kommer regeringens lagförslag knappast ha någon större betydelse i den viktiga kampen för sundare byggbransch. Men seriösa svenska byggföretag riskerar att slås ut och du kan komma att få betala ännu mer för din nya bostad. Allt medan fiffelföretagen fortsätter hitta kryphål. Det tycker vi är fel.

Berndt Jonsson,

regionchef,

Sveriges Byggindustrier i Södra Norrland

 

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Läs också: Byggindustrier: Tio miljarder skäl att motverka fusk i byggnäringen

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy