Annons

Annons

Annons

Annons

Gullängets S-kvinnor: "Kvinnoförbund behövs fortfarande"

"Vi behövs så länge jag ser de orättvisor som fortfarande drabbar kvinnor i vårt samhälle och runt om i världen", skriver Lena Näslund (S) ordförande Gullänget S-kvinnor. Bild: Arkiv

Annons

Jag får ibland frågan: ”Varför är du S-kvinna och behövs verkligen ett kvinnoförbund?”

För mig är svaret självklart. Vi behövs så länge jag ser de orättvisor som fortfarande drabbar kvinnor i vårt samhälle och runt om i världen.

I år har jag varit medlem i 49 år och minns naturligtvis inte allt som skett under den tiden. Jag kan med glädje konstatera att många av de frågor som vi drivit har lyfts till beslut och för min egen gläds jag åt att jag skrivit flera motioner som gynnar kvinnor och som bifallits.

Annons

Jag vill att mina döttrar och deras döttrar ska få leva jämställt så därför fortsätter mitt arbete inom S-kvinnor för en jämställd värld.

Allt från gratis lån av bröstmjölkpumpar, behovet av speciell vård för kvinnor med missbruksproblem samt gratis cellprovtagning.

Annons

Det är stor skillnad att driva frågor som rör kvinnor om det är en alliansregering eller en socialdemokratisk regering.

Läs också: Gullängets S-kvinnor: "Stoppa utvisningarna av ensamkommande barn och unga till Afghanistan"

Vid träffar med olika ministrar i nuvarande regering märks tydligt att de i sitt uppdrag ska ha ett feministiskt perspektiv.

Under åren 2014 till 2018 har många beslut fattats som gynnar oss kvinnor och därigenom hela samhället.

En ny jämställdhetsmyndighet har inrättats från den 1 januari i år.

Inom arbetslivet har följande skett:

► Årliga lönekartläggningar har återinförts. Satsningar på förbättrad arbetsmiljö och arbetsvillkor, bland annat åtgärder mot missbruk av visstidsanställningar. Särskilda satsningar på etablering av utlandsfödda kvinnor.

► Höjt tak i a-kassan och rätt till a-kassa på deltid i 60 veckor mot tidigare 75 dagar.

► 90-dagarsgarantin som innebär att unga människor inom 90 dagar har rätt till jobb, utbildning eller en insats som leder till jobb.

Annons

Jag vill att mina döttrar och deras döttrar ska få leva jämställt så därför fortsätter mitt arbete inom S-kvinnor för en jämställd värld.

Lena Näslund (S)

ordförande Gullänget S-kvinnor

 

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Annons

Annons

Till toppen av sidan