Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

En rättighet att få hjälp att andas – dags att agera innan fler liv trasas sönder

Intentionen med Lagen om stöd och service, LSS, måste återupprättas. Det skriver Hanna Sydhage (KD) kommunfullmäktige Örnsköldsvik och Emma Henriksson (KD) socialutskottets ordförande.

Bild: TT

Annons

För varje dag trasas fler liv och familjer sönder i den pågående LSS-krisen. Hur mycket underlag behöver den socialdemokratiskt ledda regeringen för att agera?

För oss kristdemokrater är det tydligt att den nya rättspraxisen måste ändras. Det måste återigen vara ett grundläggande behov att få hjälp att andas när halsen proppas igen av slem, eller att äta via en sond när man inte kan äta själv. Rapporter från Socialstyrelsen och Försäkringskassan ger mer än tillräckligt underlag för en lagändring som återupprättar intentionen med LSS (Lagen om stöd och service):

78 procent av de som har fått den statliga assistansen indragen har fått det utan att personernas hjälpbehov har minskat.

Annons

15 procent av de som tidigare har haft statlig assistans blir helt utan stöd från kommunerna. Framför allt är det barnen som drabbas.

Annons

Den ökade ansvarsbördan för närstående riskerar att leda till psykisk ohälsa hos närstående.

Möjligheten till delaktighet och självbestämmande minskar för de personer som får andra insatser enligt LSS och Socialtjänstlagen i stället för personlig assistans. Därför bedömer Socialstyrelsen att de enskildas egna behov troligen inte tillgodoses i samma utsträckning som när de hade eller kunde ha fått personlig assistans.

Finns inget som visar att situationen otvetydigt är värre inom LSS än inom något annat välfärdssystem.

Vi håller med regeringen om att kostnader som kan kopplas till fusk och brottslighet måste stoppas. Men det finns inget som visar att situationen otvetydigt är värre inom LSS än inom något annat välfärdssystem. Måndagen 22 januari sände Kalla Fakta inslaget ”Spelet om Assistansen”. Granskningen gör gällande att regeringens fokusering på fusket för att rättfärdiga neddragningarna inom LSS är en del av en medveten strategi. Det är svårt att inte misstänka att de har rätt.

Regeringen har haft alla möjligheter att lägga fram förslag för att ändra lagen, men under socialutskottets öppna utfrågning den 30 januari klargjorde de att de inte har någon intention att agera.

Hade regeringen lyssnat på oss kristdemokrater och hela den samlade funktionshindersrörelsen så hade de lagt fram förslag till riksdagen som syftar till att återupprätta intentionen med LSS – inte bara att stoppa tvåårsomprövningarna. Åtgärden verkar mest avsedd att rädda ansiktet på regeringen under valrörelsen.

Annons

Annons

Hanna Sydhage (KD)

kommunfullmäktige Örnsköldsvik 

Emma Henriksson (KD)

socialutskottets ordförande

 

Läs också:

"Personlig assistans mer än avancerad hemtjänst – vilken trettonåring vill gå på fest med mamma i släptåg..?"

Sofia Mirjamsdotter: Tillfälligt och osäkert andrum för de assistansberättigade

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy