Annons

Annons

Annons

Annons

EU-kommissionär Věra Jourová: Dina personuppgifter är värda att slåss för

Dagens skurkar har mer gemensamt med datanördar än filmvärldens skjutglada gangstrar.

Bild: TT

Annons

Jag såg nyligen om en av mina favoritfilmer, Den vilda biljakten (The Italian Job) från 60-talet. Det fick mig att inse två saker. Den första är att de maskerade, skjutgalna skurkarna i dag ofta har ersatts av nördar med bärbara datorer. Den andra är att banker inte nödvändigtvis är det mest lockande målet för dagens brottslingar. Data är 2000-talets guld – den mest värdefulla resursen i dagens ekonomi och absolut nödvändig för vårt dagliga liv. Vi delar våra personuppgifter hundratals gånger dagligen, allt från bankuppgifter och köpvanor till semesterbilder och patientjournaler.

Det kan få allvarliga konsekvenser om brottslingar får tag på de här uppgifterna: intima detaljer om ditt privatliv eller din sjukdomshistoria kan bli offentliga och identitetsstöld blir enklare. Storskaliga dataintrång som skett på sistone i form av WannaCry-, Meltdown- och Spectre-attackerna, eller fallet Uber, påminner oss om denna nya verklighet.

Annons

Annons

De moderniserade reglerna är anpassade till den digitala tidsåldern och kommer att hjälpa dig att återfå kontrollen över dina personuppgifter.

Den 25 maj i år börjar nya starka dataskyddsbestämmelser gälla i hela EU. Det är verkligen på tiden. När EU:s nuvarande dataskyddsregler fastställdes för 23 år sedan hade ingen ens hört talas om Facebook eller Instagram. De moderniserade reglerna är anpassade till den digitala tidsåldern och kommer att hjälpa dig att återfå kontrollen över dina personuppgifter.

Du ska ha rätt att bli informerad om dina uppgifter har blivit hackade. Det blir enklare att överföra sina personuppgifter mellan olika tjänsteleverantörer. Företag ska inte längre kunna gömma sig bakom juridisk jargong utan måste ge dig tydlig och begriplig information om hur personuppgifter behandlas.

Du får också rätt att, på vissa villkor, ta bort länkar som leder till personlig information om dig – ”rätten att bli bortglömd”. Sist men inte minst är de nya reglerna slagkraftiga. Det finns risk för böter på upp till fyra procent av ett företags årliga omsättning och då kan vi förvänta oss att även globala aktörer i IT-världen följer reglerna.

Med identiska bestämmelser i hela EU – i stället för en splittrad marknad med 28 olika system – kommer företag att göra stora besparingar och gynnas av större rättssäkerhet.

Annons

De nya reglerna har inte bara utformats för att bättre skydda EU-invånarnas personuppgifter, utan också för att erbjuda fler möjligheter i en verklig digital inre marknad av dataflöden och större flexibilitet för företag att vara innovativa. Med identiska bestämmelser i hela EU – i stället för en splittrad marknad med 28 olika system – kommer företag att göra stora besparingar och gynnas av större rättssäkerhet. De nya reglerna ger också mycket flexibilitet för små och medelstora företag.

Annons

Vi inför en tongivande standard för dataskydd i världen. Jag är stolt över att vår dataskyddslagstiftning i allt högre grad utgör en referenspunkt och en inspirationskälla för andra länder och regionala organisationer när de skapar eller anpassar sina egna dataskyddsregler. Vi håller just nu på att förhandla med Japan och Sydkorea om dataskydd, med goda chanser till överenskommelser med dem inom en snar framtid, vilket kommer att möjliggöra ett fritt flöde av uppgifter mellan våra ekonomier.

I dagens – och morgondagens – värld är vårt sätt att behandla uppgifter i stor utsträckning avgörande för vår ekonomiska framtid och personliga säkerhet. Det är bäst för oss att vi är beredda, tar risker på allvar och utnyttjar alla de möjligheter som finns. De nya europeiska dataskyddsreglerna är en stabil grund att utgå från.

Věra Jourová

EU-kommissionär för rättsliga frågor, konsumentfrågor och jämställdhet

 

Tidigare artiklar om nätbedragare:

Annons

Jättelik it-attack över hela världen – expert snubblade över "nödbroms"

Se upp för nya Facebook-viruset – försöker komma åt din identitet via Messenger

Polisens varning: Så kan ditt bank-id kapas

Annons

Annons

Till toppen av sidan