Annons

Annons

Annons

Namnbyte på länsmuseet – då kan det lätt flyttas till Sundsvall: "Dags att slå näven i bordet"

Signaturen Lars-Erik Eriksson ser en möjlig fara om namnet Murberget försvinner. "Västernorrlands Museum blir sannolikt en diffus verksamhet som blir mer eller mindre mobil, lätt att flytta till Sundsvall, när läget kommer."

Bild: Arkivbild

Annons

Länsmuseets namnbyte bör ses och tolkas ur ett urbaniseringsperspektiv.

Definitionsmässigt menas med urbanisering en folkförflyttning från landsbygd till stadsområden eller rättare uttryckt från mindre orter/kommuner till tillväxtområden. Det finns en tyst överenskommelse bland aktörerna på marknaden om vilka dessa tillväxtområden är. Till tillväxtområden i Norrland torde i dag endast räknas Luleå, Umeå, Östersund, Sundsvall och Gävle.

Enligt en artikel i TÅ den 6 februari 2013 "3 500 jobb har försvunnit" av Ola Thelberg har från 1990 flyttats ungefär 1 500 jobb inom stat och landsting från Härnösand till Sundsvall. Den siffran är betydligt större i dag efter flytt av även Mittuniversitetet och sjukvårdsverksamhet (som Rehab).

Annons

Annons

Thelberg räknar upp följande verksamheter som flyttats från Härnösand till Sundsvall: ”Försäkringskassan, Skatteverket, Åklagarmyndigheten, Regionåklagarmyndigheten, Kronofogdemyndigheten, ledningen för Arbetsförmedlingen, polisens länsledning och sambandscentral samt den verksamhet som tidigare fanns på Härnösands sjukhus. Det handlar här om närmare 1 500 arbetstillfällen.”

Läs också: Murberget heter Murberget: "Vill du sjunga med i Allsång på Stockholms Länsmuseum?"

När Stefan Löfven säger att hela landet ska leva, även landsbygd, menar han för Norrlands del nämnda städer, övriga orter/kommuner kan vi glömma. I Löfvens sista besök i länet var det Sundsvall som fick jobben.

Även vårt ledande kommunalråd, Fred Nilsson, spelar med i ”urbaniseringslagen”. I en insändare den 26 september 2016 i TÅ och ST har Fred Nilsson tagit Sundsvalls ledande kommunalråd Peder Björk i handen och gjort en högst anmärkningsvärd överenskommelse. I insändaren säger skribenterna att …”vi ser det som viktigt att Sundsvall och Härnösand tillsammans står upp för att Härnösand förblir och utvecklas som residensstad för hela norra Sverige … På samma sätt är det viktigt att Härnösand och Sundsvall tillsammans står upp för att bevara och utveckla statlig verksamhet i Sundsvall liksom ledande uppgifter till den nya regionen och universitetet…”

Annons

Annons

Om vi nu stannar upp en stund och tittar på vad som för närvarande pågår i Härnösand.

Britta Wessinger och styrelsen har beslutat att Murberget Länsmuseet Västernorrland ska byta namn till Västernorrlands Museum. Ska man förvånas över namnbytet? Är det en tillfällighet?

S + MP:s smygande beslut till namnbyte kan tyckas vara en bagatell men sett i ett större perspektiv en logisk åtgärd för att ytterligare bidra till tillväxten i Sundsvall och uppfylla "urbaniseringslagen".

Ingen fara, menar Britta Wessinger, Murberget kommer att bli ett friluftsmuseum och föreslås heta Friluftsmuseet Murberget.

Västernorrlands Museum blir sannolikt en diffus verksamhet som blir mer eller mindre mobil, lätt att flytta till Sundsvall, när läget kommer.

S + MP:s smygande beslut till namnbyte kan tyckas vara en bagatell men sett i ett större perspektiv en logisk åtgärd för att ytterligare bidra till tillväxten i Sundsvall och uppfylla "urbaniseringslagen".

Det är dags för politiker att slå näven i bordet och säga nu är det stopp. Det är dags att analysera vad som avses med "hela Sverige ska leva".

Lars-Erik Eriksson

 

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

För Plus-kunder: Kräver dialog om namnbyte på Murberget: "En sådan lång historia ska man måna om och vårda"

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan