Annons

Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Någon "lånade" Ica-kort av brukare och handlade för tusentals kronor

Ännu en – förmodad – form av stöld har inträffat inom hemtjänsten i Örnsköldsvik. Någon "lånade" ett Ica-kort av en brukare och handlade för nära 4 000 kronor.

Text: 

Någon "lånade" brukarens Ica-kort och handlade för tusentals kronor. Kortet är numera inlåst i ett skåp med kodlås.

Bild: TT

Annons

Det var brukarens kontaktperson, enligt den lex Sarah-utredning som gjorts, som i slutet av oktober upptäckte vad som hänt:

Kontaktpersonen såg ett kontoutdrag från augusti och att det då tagits ut (antagligen handlats för) 3 658 kronor på en Ica-affär där brukaren inte handlar.

Dessutom noterade kontaktpersonen att det handlats på kortet när brukaren "inte har inköp", det vill säga dagar då hen normalt inte får hjälp med att handla.

Annons

Annons

Enligt utredningen är det framförallt hemtjänsten som har haft tillgång till kortet. Anhöriga till brukaren bor på annan ort och hade inte varit på besök den tid det handlade om.

Läs också: Duo försökte lura 100-årig kvinna – slutade i biljakt

Ett fåtal personer brukar besöka brukaren, men kontaktpersonen trodde inte att de känner till var Ica-kortet förvaras.

Utredningen konstaterar också att all hemtjänstpersonal som brukar besöka brukaren kände till var kortet förvarades.

Händelsen är polisanmäld – men såvitt kan förstås av utredningen har vare sig polisen eller kommunen lyckats utröna vem som kan ha "lånat" Ica-kortet.

För att undvika liknande händelser i fortsättningen har ett skåp med kodlås placerats hos brukaren. Där förvaras Ica-kortet, och bara fyra personer i hemtjänstpersonalen har tillgång till koden.

Läs också: Flera stölder polisanmälda i hemtjänsten – boende i samma område utsatta

Annons

Annons

Till toppen av sidan