Annons

Annons

Annons

Annons

Dalarnas län

Möt dårarna som guidar dig i ditt bilköp: "Det mesta brukar gå dåligt när vi filmar"

Falukillarna Morgan Persson och Pierre Engblom gör egna videos där de recenserar bilar. Nu kan du ta del av de minst sagt säregna testerna på MittMedias sajter – gör dig beredd på rocky road.

– Det mesta brukar gå dåligt när vi filmar, säger Morgan och skrattar.

Pierre Engblom och Morgan Persson.

Bild: Anton Ryvang

Annons

TV: Morgan och Pierre testar Toyota Hilux, Ford Ranger, Mazda 6 och MX-5 | Trailer

Inbäddat innehåll


När Morgan köpte ny bil för 1,5 år sedan föddes idén till att göra videos där man skulle recensera bilar och sedan publicera dem på nätet. Drygt 56 000 titt och 22 videos senare vill duon nu utveckla sitt skapade, detta har man delvis gjort genom att involvera fler personer i den småskaliga produktionen.

Inspelningsplatserna täcker ett stort geografiskt område från Las Vegas till Dalarna. De filmar där de tycker att miljöerna är tillräckligt schysta, berättar de.

Annons


Morgan är född och uppvuxen i Falun. Han har skruvat på bilar, mopeder och motorcyklar så länge han kan minnas. Han är utbildad mekaniker och arbetar på kundmottagningen på ett plåtslageri. Hans bilhistorik är minst sagt imponerande då han ägt drygt 100 bilar genom åren.

Annons

Morgans ”partner in crime”, Pierre Engblom, flyttade från Eskilstuna till Falun vid millenniumskiftet. Han arbetar som jurist på heltid och efter flytten till Dalarna växte motorintresset, han är speciellt intresserad av flygplan. Han ger exempel på entusiasmen genom att berätta om när han var två år gammal och satt på dammsugaren hemma och kallade den för ”Tutan”.

FAKTA: Morgan Persson. 36 år. Bor i Falun. Intressen: Bil och motor, pistolskytte och tv-spel. Jobb: kundmottagare på plåtverkstad.

Bild: Anton Ryvang

De säger att det centrala i deras filmer är att förmedla en känsla om bilen de testar.

– Vi har sagt att vi ska skippa den typiska journalistlinjen med att exempelvis berätta om bagageutrymmet, säger Pierre.

– Vi vill svara på frågor hur är bilen att leva med, hur är styrningen, hur känns den? När vi jämför testbilen med andra bilar gör vi det på ett udda sätt, säger Morgan.

– Det är mest för att väcka en idé, för att få folk att tänka om litegrann. Vi vill göra mer än vad den ”vanliga” biltidningen gör, säger Pierre.

När de gjorde sin första video använde de Morgans då nya Mustang GT.

– Bilen hade rullat 400 mil och vi gjorde slut på bakdäcken. Det var en väldigt rolig men dyr inspelning, skrattar Morgan.

FAKTA: Pierre Engblom. 32 år. Bor i Falun. Intressen: Bil, flygplan och matlagning. Jobb: jurist.

Bild: Anton Ryvang

Annons

Annons

De betonar att de fortfarande är gröna som filmskapare och att de befinner sig i en upplärningsfas. De vill utveckla sitt koncept och satsar mycket tid och pengar på ny utrustning.

– Vi har nästan lagt all ledig energi och ork på att blir bättre på det vi gör. Vi skaffar nya mikrofoner, nya kameror och testar olika kameravinklar, säger Pierre.

– Vi har också börjat ta mer hjälp utifrån. Vi har en kameraman som ställt upp i vått och torrt. Sedan har vi en ny person som kommit in med drönarflygning, och det blir riktigt bra, säger Morgan.

Men målet är att ha kul, det är det viktigaste.

De säger att de blivit mer effektiva på senare tid, vilket de även tvingas vara. Vanligtvis har de 1–2 dagar på sig att testa varje bil, då är det snabba puckar som gäller.  

– Fokus ligger på att allt ska klaffa första gången, även fast det väldigt sällan gör det. Vi har fått lov att ta bort sekvenser ibland för att det hamnat skit på linsen efter 30 meter, säger Morgan.

Antalet tittare varierar kraftigt mellan filmerna. De har inte riktigt någon idé – än så länge – hur de ska göra för att producera ”klockrena hits”.

– Vi kan planera jättemycket och göra någonting som vi tror ska gå jättebra men sedan blir det inte alls bra tittarmässigt. Sedan kan vi göra en spontangrej som får tusentals titt, säger Morgan.

– Det finns ingen logik i det, säger Pierre.

– Men målet är att ha kul, det är det viktigaste. Vi vill såklart fortsätta utveckla och tänker börja recensera mer. Exempelvis vattenskotrar, motorcyklar och så vidare, säger Morgan.

Morgan avslutar med att säga:

– Några dårar, några go-pros och bilar kan bli en ganska bra kombination.

Annons

Annons

Till toppen av sidan