Annons

Annons

Annons

Grafiskt, bohemiskt, lyxigt eller pastelligt – skapa ett badrum som är en del av hemmet

Glöm det hårt kliniskt inredda badrummet med accentfärger i starka kulörer. Nu är det en del av hemmets övriga inredning med möbler, lampor, krukväxter, ljusstakar och tavlor. Allt efter smak och person – precis som vilket annat rum som helst.

Det blir allt populärare att inreda badrummet mer ombonat med krukväxter, ljusstakar, lampor och möbler. ”Badrummet blir i större utsträckning en del av det övriga hemmet", säger Josephine Sundström, inredare och stylist. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Annons

Hallen och badrummet är områden av hemmet som har behandlats något styvmoderligt inredningsmässigt. Detta trots att hallen är det första vi möts av när vi öppnar ytterdörren, och badrummet är en välbesökt plats av såväl gäster som de som huserar i bostaden. Men med den nya trend som är på frammarsch får åtminstone badrummet upprättelse.

– I dag är hemmet en statussymbol man gärna vill visa upp, och är det något rum som middagsgästerna garanterat kommer att besöka så är det badrummet. Då är det förstås viktigt att det luktar gott och är fint där, säger Josephine Sundström, inredare och stylist.

Vi går mer och mer mot att badrummet tydligare blir en del av resten av bostaden stilmässigt. Det vanliga är att det hänger ihop med övriga rum, men det går också att göra badrummet till en oas med egen karaktär om man så vill. Dörren är oftast stängd och rummet är på så sätt lite fristående.

Annons

Annons

Läs även: Färre prylar gav Johan och Elisabeth frihetskänsla

– Nu vill vi skapa en harmonisk atmosfär där vi trivs att vara. Vi har gått från det kliniska badrummet med färgstarka accenter till ett badrum som känns mer rumsligt, med detaljer som kan hittas i alla hemmets rum.

Josephine Sundström menar att trenden har funnits ett tag på boutiquehotellen, som är mer än en plats att spendera natten på. De vill ge sina gäster en helhetsupplevelse genom känsloupplevelser och atmosfär.

– Boutiquehotellen har länge haft den mer rumsliga känslan i badrummen, med fristående handfat, växter och fina skåp. Men nu har det spridit sig och stora företag har exempelvis börjat tillverka badrumsinredning i naturmaterial som trä, läder och metall.

Små detaljer som krukväxter, inramade tavlor och ljusstakar gör stor skillnad, och fungerar även i mindre badrum.

När utbudet växer och kedjorna hakar på blir det lättare för folk att inreda badrummen mer personligt och med större variation än tidigare. Vilken stil man väljer är förstås individuellt, men man ser ändå några olika badrumstrender breda ut sig.

– Dels den lyxiga med detaljer i mässing och ljuskrona i taket, dels den bohemiska med naturmaterial. Vill man gå "all in" med den lyxiga stilen kanske det passar bättre i en större våning, men den kan också appliceras i ett enklare vitt badrum. Då kan man anpassa den och exempelvis stanna vid en personlig badrumslampa, knoppar och krokar i mässing.

Annons

För Plus-kunder: Veckans bostadsaffärer – så mycket fick grannen för sitt hus

Annons

När det gäller lampor och annan elektricitet i badrummet får man ha koll på säkerhetsklassningen. Badrummet är indelat i olika zoner, som har särskilda bestämmelser. Belysning och elektriska apparater märks med IP-klass som anger graden av skydd mot vatten och damm. För varje zon finns en lägsta IP-klass som får användas just där.

Något Josephine Sundström tycker är en bra tumregel att hålla sig till är att inte kompromissa med det funktionella. Genom att hitta alternativa lösningar för exempelvis spegel, handfat och förvaring behåller du det praktiska – men får en snygg inramning,

– Varför inte byta ut det klassiska badrumsskåpet mot en vanlig spegel? Runda speglar är populärt nu och blir väldigt snyggt ihop med en lampa i exempelvis glas eller metall ovanför.

När badrummen blir en del av det övriga hemmets inredning blir atmosfären mer inbjudande. Den som har plats för en sittplats kan till exempel lägga en ansiktsmask och sätta sig ned och läsa en stund.

Men vi ska inte nalla på förvaringen, bara byta ut den mot snyggare lösningar. Som ett gammalt träskåp, till exempel.

– Det är bra om det är ett äldre skåp som är lite härdat. Om det är nytt ska man vara lite försiktig, eftersom trä kan spricka. Ett alternativ är ett snyggt skåp i plåt och glas som håller bättre mot fukt.

Den som har ett lite större badrum kanske vill ha en stol av något slag i rummet. En ytbehandlad korgstol i rotting gjord för utomhusbruk står emot fukt och väta bra. Vill man kan man piffa upp den med några kuddar eller en pläd. Allt utifrån badrummets storlek, planering och hur det är tänkt att användas.

Annons

– Vill man ha en tygfåtölj som riskerar att fuktskadas kanske man kan köpa en billigare second hand, som kan bytas ut när den har gjort sitt.

Läs också: Familjen Sundh bor i en tvåa – här är fem tips för trångbodda familjer

Annons

En annan populär badrumsuppdatering är att byta ut det klassiska handfatet mot ett fristående i exempelvis natursten eller mässing. Det ger också utrymme åt att sätta din personliga prägel på bänken under, du kanske väljer en i trä eller marmor till exempel.

– Nu finns det också ett större utbud av badrumsmattor som har en mer rumslig design, men som fortfarande är gjorda i material som passar där du går med blöta fötter. Är det längre bort i rummet kan man ha vilken matta som helst.

Gardiner och duschdraperi i vattenavvisande linne, gröna växter, ljusstakar, inramade tavlor. Men var går gränsen egentligen, kan det bli för mycket?

– Min personliga gräns går där det blir opraktiskt. Det får inte vara på den nivån att man har saker i badrummet som inte får bli blöta och måste bäras ut när man ska duscha, säger Josephine Sundström och fortsätter:

– Anpassa efter badrummets storlek, så att det inte blir överbelamrat med saker. I mitt eget lilla badrum hemma har jag trähyllor med lådor för förvaring, en inramad tavla på väggen, en liten kvist i en vas, ett ljus, golvväxt och en lite mer rumslig badrumsmatta. Även de små detaljerna gör stor skillnad.

Frida Anter/TT

Annons

Små detaljer som krukväxter, inramade tavlor och ljusstakar gör stor skillnad, och fungerar även i mindre badrum.

Trendiga inredningsstilar för badrummet

Grafiskt. Metalldetaljerna, som exempelvis handdukstorkare, krokar och knoppar, är svarta i stället för silverfärgade. Glasvägg med metallspröjs i svartsom duschvägg och vitt kakel med fasade kanter och vit fog.

Bohemiskt. Naturmaterial som läder, trä och linne. Exempelvis ett gammalt träskåp, läderhandtag, samt en korgstol som tål fukt och väta. Färger som beige, grått och vitt.

Annons

Lyxigt. Detaljer i mässing och ljuskrona i taket. Passar i större badrum där det även finns utrymme att placera exempelvis en fåtölj och en härlig matta en bit från duschen.

Pastell. Andas 1980-tal, kakel i ljusa pastellfärger som mintgrönt, puderrosa och grått. Passar bra ihop med detaljer i mässing.

Vi har sett trenden med mer rumsligt inredda badrum på produktbilder och hos boutiquehotellen sedan några år tillbaka. "Nu har de stora kedjorna hakat på och man ser trenden hemma hos folk mer och mer", säger inredaren Josephine Sundström.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan