Annons

Annons

Annons

Västernorrlands län

Flera kommuner i länet saknar en plan för att hantera nedskräpningen

Håll Sverige Rent skickar årligen ut en enkät till samtliga kommuner i landet för att se hur de jobbar mot nedskräpning. Årets enkät visar att det endast är en kommun i Västernorrland som har en plan för att motverka nedskräpningen.

Text: 

Bild: Ulf Westman

Annons

Enligt Naturvårdsverkets föreskrifter ska alla kommuner ha både mål och åtgärder i sina avfallsplaner för att minska nedskräpning. I Västernorrland är det bara Örnsköldsviks kommun som har både och. Det visar en enkät från Håll Sverige Rent.

– Viktigaste lösningen på problemet med nedskräpning är att alla slutar skräpa ner. Därför behöver fler kommuner arbeta för att ändra attityder och beteenden, i stället för att bara städa upp, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent, i ett pressmeddelande.

Annons

Annons

Härnösand, Kramfors, Sollefteå och Timrå uppger i enkäten att de bara har åtgärder för nedskräpningen. Ånge uppger att de bara har mål och Sundsvall har inte svarat.

Enkäten visar även att flera av kommunerna i Västernorrland inte vet hur stort problemet med nedskräpningen är och endast en kommun har räknat på vad nedskräpningen kostar skattebetalarna.

– Att arbeta förebyggande mot nedskräpning kan minska kommunernas kostnader. Nedskräpningen i Sverige kostar omkring två miljarder varje år, pengar som skulle kunna gå till så mycket annat, säger Johanna Ragnartz.

Bild från Håll Sverige Rent.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan