Annons

Annons

Annons

Annons

Västernorrlands län

Högsäsong för svamp och bär – här är reglerna du måste följa och arterna som är fridlysta

Sensommaren och hösten lockar många svamp- och bärplockare ut i naturen. Det är oftast fritt att plocka blommor, bär och svamp, men det finns växter som är fridlysta och förbjudet att plocka. Det här bör du veta när du ska ut i naturen.

Bild: Kallestad

Kantareller, hjortron och blåbär är några exempel på arter du får plocka i skogen. Men det finns en rad växter och svampar som är fridlysta. Det innebär att du inte får plocka, fånga, döda eller på annat sätt samla in eller skada exemplar av arten. Du får i många fall inte heller ta bort eller skada artens frön, skriver Naturvårdsverket på sin hemsida.

Du får bland annat inte hugga ner eller på annat sätt skada växande träd. Buskar nämns inte i lagtexten, men det är inte tillåtet att ta exempelvis en enbuske. Du får heller inte knacka loss sten ur berg eller hugga in ditt namn i berghällar. Det är förbjudet att ta med sig sten utan markägarens medgivande. Men att plocka med sig enstaka minde stenar från naturen, räknas inte som något brottsligt.

Annons

Annons

Läs också: Polisens tips: Tänk på detta innan du ska ut i skogen – och så bör du agera om du går vilse

I nationalparker och naturreservat och även i fornminnesområden gäller särskilda regler. Det kan vara begränsningar i rätten att plocka bär, växter eller stenar. De särskilda reglerna för en specifik plats framgår av anslagstavlor i området. Det går också att vända sig till kommunen eller länsstyrelsen för mer information.

Vilt växande bär och svamp tillhör markägaren så länge de står på rot eller sitter på riset. Men markägaren får inte hindra någon från att plocka dem på marker där allemansrätten gäller.

För Plus-kunder: Vilda svampar som är riktigt nyttiga – och de absolut farligaste svamparna du bör lära dig

Det finns inte heller något förbud mot organiserad bärplockning i stor skala. Åtminstone inte så länge det sker utan annan skada eller besvär för markägaren än att han/hon blir av med bären.

Det är regeringen som beslutar om fridlysning av växter, svampar eller bär. Reglerna kan gälla i hela landet, i ett enskilt län eller i en del av ett län.

Annons

Några av de fridlysta arterna i Västernorrland

Kärlväxter

Orkidéer

Sundsvallsviol

Finnros

Mosippa

Gulsippa

Mossor

Hårklomossa

Grön sköldmossa

Käppkrokmossa

Lavar

Jättesköldlav

Långskägg

Annons

Varglav

Svampar

Bombmurkla

Doftticka

Källa: Sundsvalls kommun

FLER NYHETER:

Jaktledaren om den dramatiska attacken i Björna – björnen kom utrusande mot jägaren

För Plus-kunder: Tusentals såg ljusshowen i Västanå – se fyrverkerierna spraka över fallet

Familjens hittade sitt drömhus mitt över gatan – hemmet följs av tusentals på Instagram

För Plus-kunder: Listan med rattfylleristernas mest udda ursäkter i rätten: "Besväras av en slemklump"


Sonia Mesrouj

060-19 71 64
sonia.mesrouj@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan