Annons

Annons

Annons

Annons

Se upp för nya Facebook-viruset – försöker komma åt din identitet via Messenger

Om du får ett underligt meddelande från din vän via Messenger, ska du inte klicka på länken i meddelandet. Det kan i värsta fall leda till att en hackare tar kontrollen över din dator. Just nu drabbas många av det skadliga Facebook-viruset.

Det kommer ett meddelande från en vän i Facebook-chatten Messenger. Meddelandet innehåller en smiley och en länk till en video. Ett klick på länken leder till en sida som liknar Youtube. Väl där blir datoranvändaren ombedd att installera ett tillägg i webbläsaren. På det här sättet sprids just nu skadlig programvara via Facebook.

Annons

Annons

Vad exakt som händer när man har klickat på länken är inte helt klarlagt. Men det kan vara tillräckligt för att en hackare ska kunna ta kontrollen över din dator och kapa din identitet, skriver den norska tidingen Nettavisen. Klart är att den som har klickat på länken automatiskt skickar viruset vidare till sina vänner på Facebook.

Vad viruset gör är att det installerar ett tilläggsprogram i webbläsaren Chrome. Det är viktigt att inte klicka på länken, men har man trots allt gjort det finns det några åtgärder att vidta. It-konsulten Jorund Heimholt ger, i Nettavisen, tre tips:

– Rensa webbinformation på alla webbläsare där du har besökt Facebook.

– Byt lösenord.

– Radera tillägget som installerades när du klickade på länken i Messenger. Finns i "historik" – "visa fullständig historik" – "tillägg".


Johanna Berglund

019-15 50 18
johanna.berglund@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan