Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Föreningen Norden - 70 år

I samband med årets firande i Arnäs Hembygdsgård av Nordiskt Gästabud, som sker i anslutning till Nordens Dag, uppmärksammades att Föreningen Norden, Örnsköldsvik varit verksam i hela 70 år. Gösta Gustafsson och Karl-Erik Axenström stod för historiken utifrån bland annat den jubileumsskrift, som Axenström sammanställde till föreningens 50-årsjubileum 1997.

Vid ett möte den 13 maj 1947, som kyrkoherde Gunnar Wikmark kallat till, bildades Örnsköldsviksbygdens lokalavdelning av Föreningen Norden. Första året hade föreningen 80 medlemmar men som mest hade den 488 medlemmar 1990 och var då största Norden-föreningen i Norrland. Nuvarande ordförande, Berit Hägglund, är den 13:e i ordningen och den första kvinnliga. Med sina 15 år är chefredaktör Axel Andersson, ÖA, den ordförande som suttit längst. Vänortsarbetet med vänortsmöten vartannat år har betytt mycket för det utökade och fördjupade nordiskt samarbetet i föreningen.

Annons

Annons

Särskilt bra fungerade det, då en vänortskommitté bildades 1975 med representanter för kommunens förvaltningar och Föreningen Norden, som gjorde vänortsresor tillsammans till Sigdal i Norge, Brande – Tarp i Danmark, Hveragerdi på Island och Äänekoski i Finland och som anordnade vänortsmöten i Örnsköldsvik. 1997 firades ett festligt och välbesökt 50-års jubileum på Hampnäs Folkhögskola med Torbjörn Fälldin, dåvarande ordförande för Föreningen Norden Sverige, som högtidstalare. Under åren har skol- och lärarutbyten anordnats, ett flertal teater- och operaresor har gjorts till Härnösand och Umeå, ett stort antal studiecirklar har avverkats i nordisk historia, litteratur och geografi.

Lyckade projekt på senare tid har varit Kura Skymning i samarbete med Arkenbiblioteket sedan 1996 och Nordiskt Gästabud sedan 2003. I år hade Nordiska Gästabudet ett isländskt tema. Vi bjöds till förrätt på rökt lamm på salladsbädd med pepparrotsgrädde, till huvudrätt direktimporterad kolja med citronsås, sallad och potatis. Efterrätten bestod av mördegskaka med rabarbersylt och vispgrädde. Som andlig spis bjöds vi på sång och musik av Märta Grundberg och Robert Wikberg, som trakterade både fiol, gitarr, dragspel och piano. Gästernas tack till anordnarna, styrelsen med ordförande Berit Hägglund i spetsen, för ett gott och trivsamt gästabud framfördes av Ann-Gerd Strömqvist, Föreningen Norden, Sollefteå. Gösta Gustafsson

Annons

Gösta Gustafsson

Gösta Gustafsson och Karl-Erik Axenström med 50-års historiken.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan