Annons

Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Fraktur dokumenterades inte – IVO kritiserar Örnsköldsviks kommun

Personen halkade under daglig verksamhet – men händelsen dokumenterades inte och senare konstaterades en fraktur på lårbenshalsen.
IVO kritiserar Örnsköldsviks kommun för bristande rutiner.

Det var för drygt två år sedan som personen halkade vid en utomhuspromenad på den dagliga verksamheten.

Den legitimerade sjuksköterka som var i tjänst gjorde, enligt Inspektionen för vård och omsorg (IVO), bedömningen att inget var brutet. Det gjordes ingen dokumentation av händelsen i personens hälso- och sjukvårdsjournal. Enligt anmälan åkte den enskilde sedan hem med ett omplåstrat knä.

Men när personen sedan hade smärtor och svårigheter att flytta sig i hemmet, såg närstående till att personen fick åka till sjukhuset. Där konstaterades en fraktur på lårbenshalsen.

För Plus-kunder: Göran Persson återberättar sitt bejublade tal: "Kon är inte miljöboven"

Annons

Annons

Händelsen anmäldes till IVO med hjälp av Demensförbundet – och nu riktar IVO kritik mot omorgsnämnden i Örnsköldsviks kommun.

IVO pekar på att det har saknats rutin för dokumentation av hälso- och sjukvårdshändelser inom dagverksamheten.

Kommunen får även kritik för att inte ha säkerställt att personal inom verksamheten kontaktar närstående när en vårdtagare har fallit.

Även den tjänstgörande sjuksköterskan får kritik av IVO, för att inte ha dokumenterat händelsen. Sjuksköterskan kritiseras dock inte för bedömningen av fallskadan, och dagverksamheten får inte kritik vad gäller bedömning av risker med utomhuspromenaden.

För Plus-kunder: Vittne hade svårt med minnet – domare beordrade paus i rättegången mot Ö-vikstrio

Detta var det första ärendet som Demensförbundet i Örnksöldsvik, tillsammans med närstående, anmält till IVO.

– Det känns bra att det lönar sig att påtala det man upplever vara felaktigt, säger Anita Landén, ordförande för föreningen.

– Syftet med att anmäla till IVO är att säkerställa att rutiner efterlevs. Eftersom det satsas mycket på daglig verksamhet, borde det ha varit självskrivet att det ska finnas rutiner kring dokumentation av sådana här händelser.

Annons

Enligt IVO tog Örnsköldsviks kommun senare fram en rutin för att förtydliga ansvaret kring dokumentation i hälso- och sjukvårdsjournal vid dagverksamhet.

■ ■ För mer nyheter om Örnsköldsvik – följ Allehanda.se på Facebook.


Anna Sjöblom

0660-29 55 54
anna.sjoblom@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan