Annons

Annons

Annons

Annons

Fotboll

Allsvenska tränaren kritiserade vikten – unga talangen drabbades av anorexia: "Måste kunna säga så"

Sarah Mellouk kom till Umeå IK för att satsa allt på fotbollen. Istället drabbades hon av anorexia efter att hennes fystränare sagt åt henne att hon behövde bränna fett.
– Jag gick ner i vikt och han sa att jag såg skitstark ut och var i jättebra form. Så jag fortsatte på samma bana och det var då ätstörningen tog fart på riktigt, berättar Sarah Mellouk för SVT Nyheter Västerbotten.

I dag drömmer 18-åriga Sarah Mellouk om att kunna spela fotboll igen.

Bild: Privat

Annons

Sarah Mellouk kom till Umeå IK från de dåvarande svenska mästarna FC Rosengård, inför säsongen 2015.

Tills dess hade karriären gått spikrakt uppåt för den 16-åriga talangen som hade både allsvenska matcher och ungdomslandskamper på meritlistan.

Sara Mellouk var redo att satsa allt på fotbollen, vilket bland annat innebar att hon tog åt sig av fystränaren Anreas Berglund ord: Att hon behövde bränna fett och gå ner i vikt för att bli en bättre fotbollsspelare.

– Fystränaren sa att jag behövde bli mindre för att jag då skulle bli lättare i kroppen, kvickare i spelet och kunna prestera bättre, säger Sarah Mellouk till SVT Nyheter Västerbotten.

Annons

Annons

Hon berättar att hon aldrig tidigare hade sett sig som tjock och att hon först inte funderade speciellt mycket på innebörden av tränarens ord. Istället gjorde hon som hon alltid gör, gick in för uppgiften till hundra procent – någonting som snabbt gav resultat, vilket innebar uppskattning från tränaren.

– Jag gick ner i vikt och han sa att jag såg skitstark ut och var i jättebra form. När man hör det så tänker man att man gör rätt, så jag fortsatte på samma bana och det var då ätstörningen tog fart på riktigt, berättar Sarah.

Efter ett tag uppmärksammades viktraset av tränarna och läkarna, som tog bort ett träningspass i veckan för Sarah. Trots det fick hon fortsätta spela allsvenska matcher, i vilka hon presterade väl.

I efterhand berättar hon att hennes psykiska tillvaro blev ett helvete och att hon önskat att ledningen hade tagit ett större ansvar.

– Allting gjordes så halvdant. Jag förstår att de ville ha med de bästa spelarna för att vinna matcher, men de hade egentligen behövt säga till mig att jag inte fick träna eller spela matcher om jag inte slutade gå ner i vikt och plåga mig själv och min kropp. Om de hade sagt det till mig så hade jag blivit helt förstörd, men det hade ändå varit det bästa, då kanske det inte hade gått så långt som det gjorde, säger hon.

När SVT Nyheter Västerbotten ställer Mellouks förre fystränare Andreas Berglund till svars för sitt agerande, förklarar han att träning på allsvensk nivå är individanpassad och att alla spelare måste jobba med olika saker för att kunna bli så bra som möjligt.

Annons

Annons

Berglund berättar att han har tidigare erfarenheter av att damspelare han tränat har utvecklat ätstörningar och han förklarar att man måste vara försiktig gällande hur man uttrycker sig när det handlar om konditionsträning. När Andreas Berglund får frågan om man kan säga "till en16-årig tjej att hon är för tjock och måste gå ner i vikt för att prestera bättre?" råder inga tveksamheter att fystränaren står fast vid sitt agerande.

– Ja, det kan man säga. Allting handlar om hur man säger det hur man tolkar det, men ja det måste man kunna säga.

I dag är Sarah Mellouk 18 år och är fortfarande sjuk i anorexia. Hon har träningsförbud och kämpar dagligen mot sina onda tankar. Sarah Mellouk finns inte längre med i UIK:s trupp utan bor i Kungsbacka tillsammans med sin pojkvän. Hennes stora dröm är att bli frisk, för att kunna spela fotboll igen.

Efter uppmärksamheten vill Umeå IK visa stöd för sin förre spelare. På lagets hemsida säger klubbens ordförande Anders Blom:

– Hela Umeå IK känner starkt för Sarah. Situationen har lärt oss mycket, det är en stor fråga för hela idrottsrörelsen att belysa. Det viktigaste nu är Sarahs välmående – sedan får hon sikta på att komma tillbaka som fotbollsspelare.

Sarah Mellouk (i mitten) spelade för det allsvenska laget FC Rosengård innan hon flyttade till Umeå för att ta nästa steg i sin utveckling.

Bild: PONTUS LUNDAHL / TT


Linnea Hellgren

0611-720 06
linnea.hellgren@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan