Annons

Annons

Annons

Tveksamt om Annelie Nordström kan ordna segerfesten för Fi

Fackförbundet Kommunals tidigare ordförande, Annelie Nordström, har lämnat socialdemokratin efter tre decennier i rörelsen. Nordström har gått med i Feministiskt initiativ och vill nu hjälpa partiet in i riksdagen i valet 2018.

Läs också: Feministiskt initiativ kan lära av KDS och Centern

Huruvida beskedet ska tolkas som en logisk följd av att Nordström har blivit persona non grata inom S (till följd av Kommunalskandalen) eller inte, må vara osagt. Men inom Fi tycks Nordström välkomnas med öppna armar. Exakt hur partiet kommer att dra nytta av värvningen är i nuläget oklart, men Nordström har själv deklarerat att hon inte är främmande för tanken att kandidera till riksdagen för sitt nya parti.

Annons

Annons

I januari meddelade Kommunals ordförande Annelie Nordström att hon skulle "avgå vid nästa kongress".

Bild: Jessica Gow/TT

En inbrytning i LO-leden, som Fi för närvarande har problem att nå, skulle utan tvekan stärka partiets chanser att komma in i riksdagen. Lågavlönade arbetarkvinnor måste övertygas om att Fi är ett parti som tar deras problem på allvar.

En tidigare Kommunal-ordförande tillför givetvis värdefull kompetens till vilket parti hon än skulle ansluta sig till, men frågan är hur fort kommunalarna är beredda att vända blad. Kan vi verkligen förutsätta att de kommunanställda, för vilka Nordström tog fajten, följer med på resan bort från arbetarrörelsen och in i en mer akademisk och aktivistisk rörelse?

Annelie Nordström har förvisso erkänt de misstag som begicks inom Kommunals ledning under hennes tid som ordförande, och hon har även lämnat sitt uppdrag. Men samtidigt var det inte en tillfällighet att Kommunal drabbades av storskalig medlemsflykt när skandalrubrikerna avlöste varandra.

Efter skandalen stängde Kommunal lyxkrogen Metropol Palais och lokalerna övertogs av Stureplansgruppen. Kanske kan Fi boka in sig för valvaka 2018.

Bild: Maja Suslin/TT

Annons

Förtroendet var helt enkelt förbrukat, och ett sådant utgångsläge är inte det mest gynnsamma om man ska agera dragplåster.

Det måste bli någon annan som styr upp segerfesten. Annelie Nordström kan säkert göra goda insatser för Fi, men hennes självklara plats kanske inte är som affischnamn. Betydelsen av avhoppet bör därför inte överdrivas.


Petter Bergner

petter.bergner@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan