Annons

Annons

Annons

Annons

Skorped

Tilda från Skorped vill hjälpa stormdrabbade Haiti – åker rullskidor för att samla in pengar

Tilda Johansson är en ung tjej som vill göra skillnad.
Om två veckor ska hon åka rullskidor för att samla in pengar till katastrofdrabbade Haiti.
– Jag vill få så många som möjligt att hjälpa till. Varje krona gör skillnad, säger hon.

Skidåkaren Tilda Johansson från Skorped vill samla in pengar till hjälparbete på Haiti.

Bild: privat

Annons

När 17-åriga skidåkaren Tilda Johansson från Skorped såg bilder från Haiti efter stormen Matthews härjningar bestämde hon sig för att starta ett eget projekt. Hon ska åka rullskidor för att samla in pengar till området, som har drabbats hårt av naturkatastrofer de senaste åren.

– Jag gillar att träna och tränar mycket. Jag tycker att det är ett enkelt sätt för mig att hjälpa till, säger Tilda Johansson.

Läs också: Hundratals döda i orkandrabbat Haiti – "Situationen är katastrofal"

Nu letar hon för fullt efter personer som vill skänka en summa pengar för varje kilometer hon åker under helgen den 22 och 23 oktober.

Annons

– Mitt mål är att köra tio mil per dag och jag tror inte att det kommer att kännas jobbigt. Det blir motiverande att åka för att hjälpa människor, säger Tilda Johansson.

Annons

Pengarna som 17-åriga Tilda Johansson samlar in kommer att gå till Hoppets Stjärna och organisationen stöttar initiativet.

Bild: privat

Under veckorna bor hon i Sollefteå där hon studerar och tränar på skidskyttegymnasiet. På helgerna är hon hemma i Skorped, och det är där hon kommer att starta för att åka mot Örnsköldsvik om två veckor.

– Pengarna jag samlar in kommer att gå till Hoppets Stjärna och deras arbete på Haiti. Jag kommer att ha en pulsklocka med GPS som visar hur långt jag har åkt så att jag kan redovisa det. Jag kommer också att redovisa hur mycket jag samlat in, säger Tilda Johansson.

Läs också: Samlade in 40 000 kronor till Haiti

Under fredagen la hon ut ett inlägg på Facebook där hon berättade om projektet och att hon söker donationer från både företag och privatpersoner. Hon skriver bland annat:

Många områden är översvämmade och grödor och de viktiga djuren är borttvättade för alltid. De måste börja om från början igen, från ingenting. De behöver hus, mat, vatten, skolor, medicin och mycket mer!

– Jag har fått många fina kommentarer och sms. Många delar inlägget och säger att det är klart att de ska hjälpa till, säger Tilda Johansson.

Annons

Annons

Stormen Matthew drog in och förstörde mycket i sin väg över Haiti, som är en stat i Västindien.

Bild: Dieu Nalio Chery

Lennart Eriksson på hjälporganisationen Hoppets Stjärna är mycket positiv till Tilda Johanssons initiativ.

– När jag läste hennes mail ropade jag "hurra, hurra för Tilda!". Vi ska göra allt vi kan för att stötta henne i det här projektet. Vi applåderar henne och önskar att många gjorde samma sak. Det är verkligen rätt tid att engagera sig, säger han.

Organisationen kommer att stötta Tildas projekt och hjälpa till med att sätta upp en insamling.

– Ett engagemang som detta visar på ett stort hjärta och empati. Vi står till förfogande, säger Ulrika Kallin, verksamhetschef på Hoppets Stjärna.

Läs också: Haiti hårt drabbat av stormen – Hoppets Stjärna: "Det är värre än fruktat"

2010 drabbades Haiti av en kraftig jordbävning. Tiotusentals människor miste livet i naturkatastrofen. Under veckan som gått har orkanen Matthew passerat över landet. Rapporterade dödsfall är i nuläget upp mot 900 personer.


Jessica Ivarsson

060-19 70 00
jessica.ivarsson@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan