Annons

Annons

Annons

Högland

Minskat matsvinn då Frälsningsarmén får stöttning av matvarukedja

Ett par dagar i veckan får Frälsningsarmén hämta mat med kort bäst före datum hos Willys butik i Örnsköldsvik.
– En win-win-situation, säger både butikschefen Roger Högberg och Frälsningsarméns Henry Lindell.

Läs även: Reste till romernas hemmiljö i Bulgarien för att skaffa kunskap: "Behöver få till ett utbyte"

Inbäddat innehåll

Försöket inleddes i mindre skala i våras och omfattade då åtta butiker i Sverige. I dag har det vuxit och blivit permanent i fyrtio butiker, bland annat i Örnsköldsvik.

– För oss är det roligt att samarbeta med en seriös aktör, säger Frälsningsarméns Henry Lindell och påpekar att det kändes bra när även matvarukedjan besökte deras lokaler för att se var mat och en del annat sedan tar vägen.

Annons

Annons

– Man kan säga att det är en stor matvarukedja som har tagit tag i problemet med sitt svinn. Dessutom känns det som sagt seriöst – och bättre att vi tar vara på riktig mat än att Willys själva ska kasta i soporna och dessutom behöva betala för det.

För matvarukedjans del handlar det om att hittills har 100 ton mat gått till välgörenhet i stället för i soporna. Det vill säga en följd av samarbetet med välgörenhetsorganisationer i hela landet.

– Självklart känns det bra även för oss, säger Roger Högberg.

– Och alla här på Willys känner också ett jätteengagemang.

Henry Lindell lastar på bröd, korv och en hel del annat som Willys och Roger Högberg förmedlar.

Bild: Torbjörn Berlin

Två dagar i veckan får Frälsningsarméns Henry Lindell hämta mat med kort datum hos Roger Högberg i Örnsköldsvik.

Bild: Torbjörn Berlin

Enligt matvarukedjan handlar det om att mer än 600 000 ton mat slängs i onödan i Sverige varje år. En del är förstås kopplat till hemmet, men även i livsmedelsbutiker tvingas slänga mycket mat som fortfarande går utmärkt att äta.

– När det till exempel gäller bröd så säljer vi inte brödet om det bara är ett par dagar kvar till sista bäst före datum, säger Roger Högberg och inflikar att för deras del handlar det även om förpackningar som blivit kantstötta eller liknande.

Annons

– Jo, ibland har vi även fått tvättmedel där det blivit fel på förpackningarna. Exempelvis har vi ibland fått vända upp och ned på trasiga kartonger, säger Henry Lindell och ler.

Annons

– För vår del är också det här samarbetet guld värt, eftersom det faktiskt finns familjer i kommunen som har det besvärligt med ekonomin. Det blir en lindring i det dagliga när de kan få en matkassa.

– Det är inte bara människor med missbruksproblem som kan få hjälp på det här viset, säger Henry Lindell, som även varje måndag och torsdag bjuder på sitt soppkök.

När det gäller orter där Willys skänker mat till välgörenhet, är det en mängd olika välgörenhetsorganisationer som finns med på ett hörn. Typ Svenska kyrkan, Pingstkyrkan, Stadsmissionen och LP-Kontakten. Innan året är slut hoppas matvarukedjan på ännu fler samarbeten med organisationer på andra orter där man också finns.

Läs även: Planer på härbärge för hemlösa i Örnsköldsvik finns – kårledare hos Frälsningsarmén: "Det diskuteras"

Butikschefen Roger Högberg och Frälsningsarméns Henry Lindell.

Bild: Torbjörn Berlin


Torbjörn Berlin

0660-29 55 37
torbjorn.berlin@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan