Annons

Annons

Annons

Annons

Junsele

Klart att Handelsbanken lägger ner i Junsele och Näsåker: "Finns ingenting vi kan göra"

Den 23 november stänger Handelsbanken sina kontor i Junsele och Näsåker. Därefter hänvisas kunderna antingen till kontoret i Ramsele eller Sollefteå.

Linnea Stenklyft, Junsele s-förening.

Bild: Stefan Sundkvist

Annons

I Junsele har man engagerat sig i frågan och försökt förmå Handelsbanken att ändra sig. I torsdags var det ett möte i Junsele där regionchef Magnus Ericson deltog. Mötet initierades av Junsele s-förening och dessutom deltog representanter från kommunen, föreningslivet och företagarna.

Men förhoppningarna att få ha kontoret kvar kom snabbt på skam. Magnus Ericsson kunde bara berätta att man redan fattat beslutet.

- Vi ställde en rak fråga om det är någonting vi kan göra. Men det är det inte, säger Linnea Stenklyft, ordförande i Junsele s-förening.

Annons

Handelsbanken har gått igenom sina bankontor och konstaterat att det i Sollefteå kommun, med knappt 20 000 invånare, finns fyra kontor idag.

Annons

- Det är mycket och vi har har också märkt att antalet besök på våra kontor gått ner ganska markant under de senate åren. Kunderna gör allt mer sina ärenden via mobilappen eller internetbanken, säger Magnus Ericsson, chef för Handelsbanken region norr.

I Junsele tycker man att en nedläggning av kontoret, som för övrigt går med vinst, ger dåliga signaler utåt. Dessutom försvårar det för de kunder, främst äldre, som inte vill eller kan använda kort.

Problem är det också för företagarna som behöver "banka" sina dagskassor.

- Det skulle bli ohållbart för våra företag om man inte kan banka dagskassorna, säger Linnea Stenklyft.

Ett annat problem är om bankomaten skulle försvinna. I Junsele finns mycket lägerverksamhet och turistattrakioner vars besökare behöver tillgång till kontanter.

- Det är Bankomat AB som ansvarar för bankomaterna. Jag kan inte lämna några garantier. men det ser positvt ut för att den ska kunna var kvar. Det förs en dialog. Dessutom har vi ett avtal med Ica om att man ska kunna ta ut kontanter där, säger Ericsson.

Det pågår också diskussoner om "bankningen". Den sköts av föetaget Loomis och man kan sluta avtal med dem och få pengarna hämtade.

Handelsbanken stänger kontoren i Näsåker (bilden) och Junsele den 23 november.

Bild: Stefan Sundkvist

Annons

I Junsele är besvikelsen stor, beskedet från Handelsbanken var inte det man hade hoppats på.

Annons

- Vi måste ta ett andetag nu och fundera vad vi kan göra. Handelsbanken har ju konkurrerat ut de andra bankerna eftersom det är den enda banken som blivit kvar i Junsele, Nu har de inte den konkurrensfördelen. En tanke är också att kontakta någon annan som vill etablera sig. Till exempel Sidensjö sparbank. Men vi måste först fundera på det, säger Linnea Stenklyft.

I höst ska också Handelsbankens kontor i Lugnvik, Domsjö, Björna, Bjästa och Trehörningsjö stängas. Magnus Ericsson hade på fredagen inte klara datum för de kontoren.

Läs också: Rekordresultat för Handelsbanken

Läs också: Handelsbankens vd sparkas


Jörgen Sundin

0620-257 92
jorgen.sundin@mittmedia.se

Till toppen av sidan