Annons

Annons

Annons

Annons

Längdskidor

Stina Nilssons dröm som nioåring: "När jag blir stor vill jag bli skidåkare för det är kul"

Vi nio års ålder lovade hon sig själv en framtid som skidåkare, fjorton år och flera världscupstitlar senare är hon en självklar del av den svenska landslagstruppen i längdskidor.

Stina Nilsson under landslagsläger i Vålådalen

Bild: Louise Andersson

Annons

Efter Stina Nilssons debut i världscupen 2012, där hon hamnade på en 23:e plats, tog hon i vintras världen med storm när hon kammade hem hela tre individuella segrar. 23-åringen stegrar snabbt upp i världsrankingen och är idag en självklar del i den svenska landslagstruppen.

- Mest stolt är jag nog över dubbelsegern i Planica, Slovenien, säger Stina när hon blickar tillbaka på den föregående säsongen.

Annons

Annons

Men drömmen om att nå toppen inom längdskidsporten härsammar från Stinas tid i lågstadiet, då hon började uttrycka sina framtidsvisioner även i skrift.

På en lapp som Stina publicerat på sin instagram får vi lära känna den nioåriga Stina som med ett dåligt tålamod önskar sig ett par rollerblades och är fast besluten att bli professionell längdskidåkare när hon blir stor - Något som med facit i hand visat sig vara ett recept på framgång.

En lapp Stina skrev till sig själv vid 9 års ålder

Bild: Louise Andersson

Men trots den envist långsiktiga drömsatsningen försöker Stina att hindra tankarna ifrån att skena iväg för mycket.

- Jag är väldigt mycket här och nu, tror inte på att fokusera för mycket framåt, säger Stina som betonar vikten av realistiska målsättningar och att vara lyhörd för sin egen kropp.

Den unga framgångssagan har alltså tagit form utifrån ett dagligt fokus och en gradvis utveckling därefter.

- Taktiken anpassar jag efter dagen och utifrån hur formen känns på morgonen, säger Stina som tillägger att det finns dåliga dagar även under de bästa perioderna.

Men oavsett mental och fysisk dagsform finns det en känsla hon vill uppnå för att hon ska känna sig tillfreds efter varje tävling och träningspass.

Annons

- Jag vill alltid vara helt uttömd när jag går i mål, det är min ambition, säger Stina om den eftersträvansvärda känslan av att ha presterat sitt max.


Louise Andersson

063-16 16 00
louise.andersson@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan