Annons

Annons

Annons

Längdskidor

Sofia Henriksson blickar framåt: " Med vetskapen att jag klarat mig igenom detta känner jag mig starkare"

Efter två månaders uppehåll är Sofia Henriksson tillbaka i tävlingsspåret och den här gången med A-lagstruppen. Under landslagslägret i Vålådalen är hälsan nu på topp och 22-åringen kan åter ge 100 procent

Sofia Henriksson under landslagsläger i Vålådalen

Bild: Louise Andersson

Veckans landslagsläger i Vålådalen är det tredje av dess slag under Sofia Henrikssons debutår i A-landslaget, men turen dit har varit långt ifrån plogad.

Henriksson är född och uppvuxen strax utanför Piteå men bor för nuvarande med sambon Gustav i Östersund. Här får hon utlopp för sporten hon har närmast hjärtat samtidigt som hon studerar företagsekonomi på halvfart.

Som 17-åring representerade Henriksson Sverige för första gången i Junior VM och deltog därefter i flertalet tävlingar, däribland Junior SM där hon samlade på sig 10 medaljer under fyra års tid.

Annons

När hon sedan kommit upp i seniorklassen blev spåret desto ojämnare. Med en lysande start i hennes världscupspremiär i Kuusamo, Finland hamnade hon på en tolfteplats över 10 kilometer. Därefter hamnade hon som nionde dam på världscupen i Davos, Schweiz.

Annons

Men sedan fick segertåget ett abrupt avbrott, då Henriksson fick ta ett tävlingsuppehåll under två månader. Efter en tid framkom det på hennes blogg att hon tampats med en lättare ätstörning som tillslut blev käppen i hjulet som skulle ha tagit henne till U23 VM i Kazakstan.

Avbrottet var det första i hennes karriär och kändes till en början förödande för Östersundsbon. Hälsan fick gå före den långlevade kärleken till sporten, som funnits sedan hennes första klubbträning vid sju års ålder.

-Sedan dess har jag mer eller mindre inte levt en dag utan skidor, skriver Henriksson på sin blogg.

Sofia Henriksson under en träning i Vålådalen

Bild: NILS JAKOBSSON

Men 22-åringen kämpade sig tillbaka och fick i april i år det glädjande beskedet om en plats i A-landslaget - Ett kvitto som visar på hälsans nära länk till presterande.

- Man kan inte gå från 0 till 100 på en gång, säger Henriksson som åter är uppe i sina 100 procent under landslagslägret.

Det är med hennes motto " det som inte dödar härdar" som hon nu känner sig mer redo än någonsin.

- Bara med vetskapen att jag klarat mig igenom detta känner jag mig starkare, säger Henriksson som väljer att se uppehållet som en lärdom.

Annons

Annons

Och mer lärdom hoppas hon på i träning med den absoluta eliten.

- Det ska bli spännande att se vad en bra träningssommar kan göra, kanske ger den mig ett extra kliv.

Det är med fokus på VM i Lahtis, Finland och på U23 VM i Salt Lake City, USA, som hon har lärt sig att lyssna på sin kropp och utforma uppladdningen därefter.

- Nu mår jag jättebra, allt flyter på och jag blickar bara framåt, säger Henriksson med sin nyfunna självkännedom.


Louise Andersson

063-16 16 00
louise.andersson@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan