Annons

Annons

Annons

Västernorrlands län

Återkommande brister i lokalt getostmejeri – Livsmedelsverket kräver bättring

Ett mejeri i Västernorrland har av Livsmedelsverket ålagts med förbud mot att använda anläggningens lagringskyl samt jordkällare för förvaring av den getost som där tillverkas. Detta efter att man upptäckt ett omfattande flugproblem på anläggningen.

Mejeriinredningen i bilden har inget med innehållet i artikeln att göra, inte geten heller.

Bild: Kjell Jansson/Sofia Lindh

Vi den senaste kontrollen som gjorts av Livsmedelsverket på mejeriet den 11:e juli i år konstaterades att i det i lagringskylen fanns flera levande flugor, en av flugorna gick omkring på en av de ostar som förvarades i utrymmet medan andra surrade runt taklampan. På flugpapper i kylen satt flera flugor fångade.

Annons

Annons

Flugor utgör skadedjur i mejerier och kan direkt eller indirekt sprida sjukdomsframkallande virus och bakterier, de lägger också gärna ägg i ostar om de har möjlighet. Om flugorna är så kallade ostflugor kan larver, då äggen kläckts, innebära skada för den som äter osten.

Dörren till mejeriet slöt inte tätt vilket kan medföra att olika typer av skadedjur – så som till exemepel råttor eller möss – kan ta sig in i lokalen. Vid tidigare kontroller på anläggningen har man hittat spillning från dessa djur i lokalerna. Så dock inte under den senaste kontrollen. Livsmedelsverket har återkommande sedan 2014 kunnat konstatera problem med skadedjur inom verksamheten.

Livsmedelsverket beslutar därför att utfärda förbud mot att använda dessa faciliteter, ett förbud som är förenat med löpande vite om 10 000 kronor varje gång brott mot förbudet kan konstateras.

Inte nog där. Dessutom har Livsmedelsverket framlagt ett föreläggande mot mejeriet. Detta efter att ett flertal andra brister konstaterats i lokalerna. Föreläggandet kommer i form av ett krav om att senast i slutet av augusti månad inkomma med en skriftlig åtgärdsplan till livsmedelsverket.

Planen ska leda fram till att: saltning och förpackning inte sker i omklädningsrum, lokalerna ska underhållas och repareras så att de blir lättare att rengöra och vid behov desinfeceras. Rengöring ska utföras systematiskt och effektivt, för att undvika mögel på väggar och utrustning, livsmedelsavfall avlägnas från skor samt att färdigförpackade ostar märks med nettovikt.

Annons


Rikard Jernberg

060-19 70 00
rikard.jernberg@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan