Annons

Annons

Annons

Annons

Gideå

Personbil krockade med björn: "Ovanligt med rovdjursolyckor"

En person fördes till sjukhus efter att ha krockat med en björn på E4 utanför Husum på torsdagmorgonen. Viltolyckor är sker ofta i länet, men trafikolyckor med rovdjur är ovanliga.

Det var vid 05:30 på torsdagsmorgonen som larmet inkom till SOS att en personbil kolliderat med en björn på E4 utanför Husum. Föraren fick åka med ambulans till sjukhuset för kontroll. Björnen, som hade tagit sig förbi viltstängslet och ut på vägen, avled på olycksplatsen.

– Det är ingen ökning vad jag vet av viltolyckor i länet. Vad gäller björn har det inte ökat. Det är snarare så att olyckor med björn sker vartannat, vart tredje år, säger Lars Nordin på Jägareförbundet.

Annons

Annons

Överlag är det ovanligt med rovdjursolyckor på vägar. Olyckor med björn på järnväg är vanligare, men rör sig ändå bara om två till tre per år.

Den 21 augusti inleds björnjakten i länet, men huruvida det kan verka förebyggande i olyckssammanhang är svårberäknat.

– Det är ett begränsat antal olyckor, som tur är, med de stora rovdjuren. Skulle det vara så att det är flera olyckor inom ett begränsat område i trafiken med björn, så kan det bero på att de uppehåller sig där. Det är svårt att mäta, men då har man möjlighet att ta hänsyn till det vid jaktbeslut, säger Christer Pettersson, sakkunnig i viltförvaltningsfrågor på Naturvårdsverket.

Vid övervägande del av viltdjursolyckor i trafiken är det rådjur som är inblandade.


Carl Ahlström

0660-720 06
carl.ahlstrom@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan