Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Biltema vill etablera sig i Örnsköldsvik – här har kedjan sökt bygglov för jättebutik

Ännu en stor kedja är på väg att etablera sig i Örnsköldsvik. Biltema har sökt bygglov för en stor butik på Hästmarksvägen. Vilket glädjer inte minst kommunalrådet Glenn Nordlund (S).

TV-klippet: Så säger Ö-viksborna om att Biltema är på väg att etablera sig i stan. "Helt fantastiskt."

Inbäddat innehåll

Biltema öppnade butik på Birstaområdet utanför Sundsvall 2011 – och redan då sa företaget att det var intresserat av en etablering i Örnsköldsvik.

Bild: Maria Eilertsen

Redan 2011, när Biltema öppnade i Birsta utanför Sundsvall, meddelade företaget att det gärna ville öppna även i Örnsköldsvik – och rykten om att företaget är på väg hit har i princip funnits sedan dess.

Annons

Annons

Nu har företagets intresse och ryktena blivit till konkreta planer.

Biltema har – via sitt fastighetsbolag – sökt bygglov för en fastighet på över 7100 kvadratmeter, där butiken skulle bli 5000, resterande främst parkeringsplatser.

Kostnaden är enligt bygglovsansökan beräknad till 65 miljoner kronor.

Fastigheten ska ligga i Hästmarksvägens förlängning, vid kurvan upp till miljöstationen i Må. På ritningarna ligger byggnaden mitt över vägen som går till Norrlands Custom.

Här, där Hästmarskvägen svänger upp mot miljöstationen i Må, vill Biltema bygga en butik på 5000 kvadratmeter plus parkeringsplatser. Fastigheten är inritad rätt över vägen, som går till Norrlands Custom.

Bild: Ulf Häggqvist

En som blir glad när han får veta att Biltemas planer tagit konkret form är kommunalrådet Glenn Nordlund (S):

– Jättekul, säger han spontant.

Att kommunen (tillväxtavdelningen) haft diskussioner med Biltema visste han om, men inte att företaget sökt bygglov.

– Självklart välkomnar vi att Biltema vill etablera sig i Örnsköldsvik. Och det är i norra handelsområdet vi gärna ser etableringar.

För att Biltema ska kunna bygga måste det göras en ny detaljplan för området då den nuvarande inte tillåter handel. Kommunalrådet försöker hålla tungan rätt i mun på frågan om en ny detaljplan, men säger ändå:

– Det borde inte bli några problem. Vi har ju en handelspolicy antagen i kommunfullmäktige där det här området är utepekat för handel.

Annons

Läs också: Här ska handeln utvecklas

Annons

När Biltema kan öppna på Hästmarksvägen är oklart. Det beror inte minst på hur lång tid detaljplaneprocessen tar. Själva bygget torde ta ungefär ett år, så en gissning är öppning i bästa fall 2018, mer sannolikt 2019.

Just nu jobbar Biltema jobbar för övrigt med ett planerat bygge i Östersund och även där behövs en ny detaljplan. Där hoppas/tror företaget att butiken kan öppna 2018.

Biltema startades som ett postorderföretag 1963, öppnade den första butiken i Linköping 1976 och har sedan dess expanderat kraftigt. I dag har kedjan 126 butiker i Norden, varav 41 i Sverige. Bara de senaste tre åren har 15 nya butiker öppnats i landet.

Ursprungligen sålde Biltema enbart bilrelaterade produkter, men har numera ett brett sortiment, med båt, bygg, fritid och så vidare.

Vi har sökt ansvariga på Biltema.

Kommunalrådet Glenn Nordlund välkomnar Biltemas planerade etablering i Örnsköldsvik.

Bild: Leif Wikberg


Ulf Häggqvist

0660-29 55 90
ulf.haggqvist@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan