– Det ringer hela tiden drabbade människor som inte orkar leva. Jag brukar säga ifrån: "Du får inte tänka så. Anhöriga drabbas." Jag har själv drabbats. När jag var barn så tog min mamma livet av sig, förklarar Anita Wallstedt.

Anita Wallstedt kämpar för människor som blivit mobbade på jobbet. Här i intervju med vår reporter Klas Leffler.
Bild: Mårten Englin
Själv gick hon igenom skärselden, som hon beskriver det, och mobbades ut från jobbet på ett gruppboende för förståndshandikappade i Falun för 19 år sedan.
– Cheferna klarade inte av ledarskapet. Då började mobbningen. Jag blev syndabock, berättar Anita Wallstedt.
Livet rasade plötsligt ihop som ett korthus. Men det blev också en vändpunkt. Hon grundade Organisation mot mobbning och i dag kan hon summera att hon tyvärr behövs mer än någonsin.
Annons
Annons
– Jag har pratat med 705 drabbade på nitton år. Att det är så många är en katastrof. Och jag har räddat livet på många.
Läs mer: Så mycket kostar mobbningen i Västernorrland
Läs mer: Terese stoppade trakasserierna mot den unga pojken
Ett uppmärksammat fall var socialarbetaren Lasse Persson som tog sitt liv i Krokoms kommun 2010. Anita Wallstedt fanns med i bilden som stöd åt hustrun.
Tre aktuella fall som hon backar upp i kammarrätten i Sundsvall är lärare. Det är ingen tillfällighet.
90 procent av de utmobbade är offentligt anställda. 90 procent är kvinnor. Ofta är det inom skolan och kyrkan eller så socialtjänstfolk och vårdpersonal, alla typiskt kvinnodominerade jobb.
Anita Wallstedt är en flitig röst i radions Ring P1. Nyss fanns hon i Almedalen under politikerveckan och slog larm.
– Vi hade talartider i ett tält och stod mitt i smeten. Ingen kunde missa oss. Många fackförbund kom fram och även drabbade förstås.
Annons
Själv fick hon sina besvär från mobbning godkänt som arbetsskada. Hon räknar krasst att hon fram till sin pension därmed kostade försäkringskassan, det vill säga samhället, runt 3,2 miljoner kronor.
Annons
– Försäkringskassan betalar för brott som begås i arbetslivet. Ingen kräver bättring hos arbetsgivarna. Mobbarna går fria, konstaterar hon.
Vuxenmobbningen ökar. Anita Wallstedt förklarar det med konkurrens om jobben, jantelagen och avundsjuka.
En annan och svårare sak är vad man kan göra åt det.
– Vi måste ta vara på varandras resurser och visa etik, moral, empati, respekt, civilkurage och sunt förnuft. Jag utmanar alla i Sverige. Stoppa det här grymma utanförskapet. Människor får sin liv förstörda, vädjar hon.
Klas Leffler
0611-55 48 30
klas.leffler@mittmedia.se