Annons

Annons

Annons

Annons

Junsele

Handelsbanken lägger ner sju kontor i Ångermanland: "Vet inte om jag ska skratta eller gråta"

Handelsbanken lägger ner sju kontor i Ångermanland. I höst avvecklas kontoren i Trehörningsjö, Bjästa, Björna, Domsjö, Lugnvik, Näsåker och Junsele. Nu protesterar Junsele S-förening mot förslaget.

Linnea Stenklyft och Junsele s-förening upprörs över Handelsbankens nedläggning.

Bild: Stefan Sundkvist

Annons

På Handelsbanken i Örnsköldsvik säger Jan Näslund, ställföreträdande kontorschef:

– I de lokala enskilda fallen påverkar det ju kunder och det är vi fullt medvetna om. Men vi har försökt välja kontor så att inte avstånden ska bli allt för stora till kontoren, vi vill fortsätta vara den lokala banken.

– All personal från Bjästa och Domsjö följer med till kontoret i Örnsköldsvik, så behöver man ett möte kommer de kända personerna att finnas kvar i organisationen. Det är bara det att de rent fysiskt kommer att sitta på ett annat sätt.

Helt nyligen damp det ner ett brev i brevlådan hos Handelsbankens kunder i Näsåker och Junsele. Innehållet var kort och koncist. Banken ska kraftsamla sina resurser i ett kontor, Sollefteå. Ramselekontoret blir kvar, kontoren i Junsele och Näsåker däremot stängs.

Annons

Samtidigt förklarar banken i sitt brev att allt kommer att vara som vanligt, med den skillnaden att man måste planera besöken eftersom man måste åka in till Sollefteå.

Annons

– Jag visste inte om jag skulle skratta eller gråta när jag läste brevet, säger Linnea Stenklyft, vice ordförande i Junsele socialdemokratiska förening.

Hon har varit i kontakt med Handelsbanken regionansvarige, Magnus Ericson, i Umeå. Man undrar lokalt naturligtvis hur det blir med till exempel bankomaten och företagarnas möjlighet att "banka" sina dagskassor.

– Här i Junsele finns väldigt många små företag. Om de en gång i veckan måste åka till Sollefteå med dagskassorna måste de stänga butiken. Det handlar om 16 mil tur och retur. I värsta fall måste de åka till Härösand, säger Linnea Stenklyft.

Hur det ska lösas fick hon inget svar på. Inte heller på framtiden för bankomaten på orten.

– Den är jätteviktig. Visst finns Swish. Men alla har inte det och alla har inte kort, säger hon.

S-föreningen har nu fått till stånd ett möte i Junsele med regionchefen. Han kommer den 25 augusti. Då träffar han inbjudna företrädare för företagarna, föreningslivet och näringslivskontoret.

– Vi kommer då också att koppla upp oss mot vd:n för Bankomat AB, säger Stenklyft.

Om man inte blir nöjd med svaren kan det bli ytterligare möten, då av mer allmän karaktär.

Handelsbankens kontor i Näsåker berörs av sammanslagningarna.

Bild: Stefan Sundkvist

Annons

Annons

Handelsbanken vill inte kalla det för nedläggningar utan hävdar att det är sammanslagningar i syfte att det ska bli bättre. Det finns nya krav på utbildning och kompetens och genom att slå samman på det här sättet kan personalen specialisera sig.

Men det resonemanget köper man inte i Junsele.

– Om man ska låna pengar till ett hus eller placera i fonder kanske man kan åka en bit, det gör man inte så ofta. Men det behövs ett bankkontor för de vardagliga ärendena. Dessutom är det en signalfråga. Även landsbygden måste få leva och istället för att samla kompetensen så tycker jag att man kan bredda kompetensen också, säger Linnea Stenklyft.


Jörgen Sundin

0620-257 92
jorgen.sundin@mittmedia.se

Till toppen av sidan