Annons

Annons

Annons

Annons

Nordingråvallen

Driften av Högbonden för dyr – vandrarhemmet på ön kommer att säljas

Naturvårdsverket planerar att sälja flera fastigheter på Högbonden, bland annat de som i dag används som vandrarhem. "Naturvärdena står inte i proportion till kostnaderna", säger Johan Uebel på Länsstyrelsen.

Det är bland annat vandrarhemmet som ska säljas. Högbondens fyr, som är Sveriges näst högst belägna, berörs däremot inte av försäljningen,

Bild: Gunnar Stattin

I dag drivs vandrarhemmet av paret Marie och Olle Eriksson som arrenderar det av Länsstyrelsen som i sin tur förvaltar hela Högbondens naturreservat åt Naturvårdsverket. Marie Eriksson oroar sig för att en försäljning skulle innebära att allmänheten inte längre kan besöka och uppleva platsen.

Annons

– Det känns sorgligt eftersom det finns så mycket historik omkring Högbonden. Och jag vill inte att husen ska användas på ett sätt som gör att allmänheten inte ska kunna ta del av det, säger Marie Eriksson.

Länsstyrelsen får inga särskilda pengar för just Högbonden, utan Naturvårdsverket som äger ön betalar ut en klumpsumma som ska användas till alla naturreservat.

Annons

– Det är en fantastisk plats det håller alla med om, men det är väldigt kostsamt att hålla byggnader och anläggningar i skick, i driftkostnader rör det sig om runt en halv miljon kronor om året, säger Johan Uebel som ansvarar för förvaltningen av Högbonden på Länsstyrelsen.

Utöver det tillkommer större arbeten som renoveringar av byggnader.

– De pengarna vi får ska hellre användas till något som ger oss mer naturvårdsnytta för pengarna, fortsätter Uebel.

Högbondens fyr ägs av Sjöfartsverket och kommer inte att säljas. Men Naturvårdsverket har bekostat och genomfört en avstyckning av flera av de andra fastigheterna och en mäklare ska nu gå vidare med försäljningen.

– Det är ingen myndighet som har visat intresse av att ta över och driva det och vi kan bara konstatera att det kan inte vara naturvårdens uppgift, säger Johan Uebel.

För Marie och Olle Eriksson löper deras tid som arrendatorer snart ut. Hade de fått skulle de mer än gärna fortsätta att driva verksamheten. Men farhågan är att tiden då allmänheten får njuta av Högbondens magiska natur och historia snart är förbi.

– Jag har väldigt svårt att tro att någon köper det och sedan driver det på det här sättet, det kan jag inte tänka mig, säger Marie Eriksson.

Annons

Annons

Vy över havet från toppen av Högbonden.

Bild: Elin Söderström/Arkiv


Ludwig Arnlund

0660-720 06
ludwig.arnlund@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan