Annons

Annons

Annons

Centrala Örnsköldsvik

BERLIN CALLING: Robin Zander och pärlorna som förgyller sommaren i hängmattan

Sommaren är kort, det mesta regnar bort…
Tomas Ledins sommarplåga. En av de mest trötta låtar jag vet. Det finns ju så mycket bättre. Har därför plockat fram några av mina favoriter, som kommer att snurra på skivspelaren så ofta tillfället ges den här sommaren. En skivspelare ska det ju vara. Helst lite vinyl också och gärna lite knaster emellanåt. Det ska absolut inte vara något simpelt som börjar på S och slutar på Y.
Håll till godo.

Robin Zander. Ett måste i sommar.

Bild: Charles Sykes/TT

1. Robin Zander. Cheap Tricks sångare gav ut den här skivan för 23 år sedan. Musiken har egentligen inget med sommar att göra, mer än att det är oerhört bra och innehåller en förförisk duett med Maria McKee. Zander försökte ge ut en soloskiva till med countrystuk, men den drogs in lika snabbt som den kom. Saknas fortfarande i samlingen.

2. DennisWilson och ”Pasific ocean blue”. Beach Boys trummis med sin första – och enda soloskiva. Vemod och harmoni i en lyckosam kombination. Ett måste när solen steker och hängmattan bjuder in.

Annons

3. Paul Simon och ”Stranger to stranger”. Än kan gubben. Paul Simons senaste. Ett litet mästerverk i sig. Den här skivan blir det mycket av i sommar.

Annons

4. Dan Reed Network och ”Fight another day”. En amerikan med säte i Prag och med viss förkärlek tillSverige. Egentligen lite tungt för undertecknad och visst har han gjort bättre skivor än den här sprillans färska. Men oerhört rytmiskt och harmoniskt – och välsmakande.

5. LostVan Goghs och “Lost and found”. Ett studioband jag har berättat om tidigare i de här spalterna, bland annat beståendeav Polar studios Lennart Östlund. Det är pop som det lät förr. Lite ELO, lite10.C.C och framför allt välbalanserade refränger. Perfekt i hörlurarna en varm sommardag.

6. Rockpile och “Live at Rockpalast”. En legendarisk inspelning med ett legendariskt band. Här snackar vi stor rock´n roll med Edmunds, Lowe, Bremner och Williams. Ett måste, som även inkluderar en dvd från spelningen.

7. Mudcrutch och “2”. Tom Petty. Mer behöver egentligen inte sägas, även om det kanske inte är hans bästa genom karriären. Likväl pop av hög klass.

8. Timo Räisänen och “Timo sjunger Ted”. Ted Gärdestad hör sommaren till. Det här är alltså sommarmusik och på det en överraskning. Skulle gärna vilja se herr Räisänen på en konsert i sommar. Det borde bli något extra.

9. Atlas Station. Välsvarvad västkustrock med jazziga inslag från Umeå. Perfekta toner, som nästan känns lika välavvägda som Steely Dans nästan onödigt perfekta ljudbild. Det här bandet kan verkligen hantera sina instrument.

Annons

10. BeachBoys och ”Pet sounds”. Till sist Brian Wilsons mästerverk, som det faktiskt är 50 år sedan skivan gavs ut. Nu finns alstret i sådana många utgåvor att det nästan känns tröttsamt att hänga med. Jag tror att jag har de flesta. Inte minst senaste boxen med några förgyllande livespår, som nu sett dagens ljus för första gången. En sommar utan Beach Boys är ingen bra sommar!

Annons

Läs även: BERLIN CALLING: Herr Nilsson – en skivhandlare som går mot strömmen

Läs även: BERLIN CALLING: Pophistoriens bästa skiva har firat 50 år– länge leve Wilson

Läs även: Pophistoriens bästa stämmor – "Angel voice" och mycket skönsång


Torbjörn Berlin

0660-29 55 37
torbjorn.berlin@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan