Annons

Annons

Annons

Annons

Längdskidor

Kritiken mot svenska landslaget om behandlingen av Kalla: "Det låter inte klokt"

Charlotte Kalla valde att stå utanför landslaget den här träningssäsongen. Men samtidigt får hon nyttja alla resurser som finns tillgängliga för landslagsåkarna.
– Det låter inte klokt, säger norske landslagschefen Vidar Löfshus.

Text: 

När Charlotte Kalla valde att inte träna med landslaget den här säsongen var det nog många som trodde att hon inte skulle synas alls i landslagssammanhang. Men utåt ser det faktiskt ut precis som i vanliga fall, nu när säsongen är igång.

Charlotte Kalla får fortsätta använda sig av landslagets resurser trots att hon står utanför.

Bild: Lars Pehrson

– Vi har öppnat våra armar och ger den hjälp hon vill ha, säger längdchefen Johan Sares till SportExpressen.

Kalla var till exempel på plats på norska Sognefjell för att göra skidtester med det svenska vallateamet och chefen Urban Nilsson - med nya skidor men utan landslagsdräkt och utan landslagskamrater. Hon har själv arrangerat lägret och får alltså hjälp av det svenska landslagsteamet.

Annons

Annons

– Vi fick lov att tänka till. Situationen är ju helt ny för oss, säger Johan Sares till Expressen och menar att även en åkare som kliver ur landslaget har rätt att använda deras resurser även fortsättningsvis.

– Ja vi har kommit överens. De resurser som Charlotte vill använda sig av är hon också berättigad till, fortsätter Sares.

Det gäller alltså ordagrant alla resurser: från vallateam till mediekoordinering och medicinska teamet. Johan Sares menar att landslagsledningen har tagit beslutet utifrån att de inte vill sätta några käppar i hjulen för Kalla.

– Det är bättre om vi supportar Charlotte. Ingen vill ju något annat än att det ska gå bra för Charlotte i vinter, säger Sares, som inte tror att det kommer bli någon dominoeffekt med fler avhopp från landslaget på grund av det här, till SportExpressen.

Från vänster: Urban Nilsson, vallachef, Johan Sares, längdchef och Marcus Hellner, landslagsåkare.

Bild: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

En av anledningarna till beslutet att stötta fullt ut är att när Kalla sedan ska tillbaka till landslaget ska förutsättningarna vara de bästa. Därför får hon exempelvis använda de material som landslagets servicepersoner har tagit fram.

Men på norska sidan gränsen är det inte bara skidtester som pågår. Den norska landslagschefen Vidar Löfshus puttrar också. Han är kritisk till hur Sverige hanterar situationen med Charlotte Kalla.

Annons

– Vi har en helt motsatt åsikt. Endera är du med i landslaget eller också inte. Och står du utanför landslaget har du inte tillgång till våra resurser, säger Vidar Löfshus till SportExpressen.

Annons

Norges landslagschef Vidar Løfshus.

Bild: Terje Pedersen / TT

Anledningen till att de har valt en annan väg med de åkare som valt att stå utanför är att de vill värna om landslagsmodellen, enligt Löfshus.

– Jag tycker de tar en risk. Att det kan fragmentera sönder den svenska skidmiljön. Det låter inte klokt för mig. Det här skulle inte kunna hända här i Norge, säger Löfshus.


Lisa Johansson

063-16 16 32
lisa.johansson@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan